Jedinice narodne mobilizacije obećavaju da će se osvetiti Izraelu

Vođa jedinica Kata'ib Sayyid al-Shuhada, objavio je na Twitteru da 'potvrda Abdul-Mahdija da Izrael stoji iza bombardiranja na sjedište Narodne mobilizacije daje zeleno svjetlo za osvetu' (Reuters)

Istaknuti zvaničnik iračkih Jedinica Narodne mobilizacije (PMU) obećao je da će se osvetiti Izraelu, nakon što je irački premijer Adil Abdul-Mahdi izjavio da Izrael snosi odgovornost za nedavne napade na položaje PMU-a.

Abu Alaa Alwalae, vođa jedinica Kata'ib Sayyid al-Shuhada, objavio je na svom Twitter nalogu da “potvrda Abdul-Mahdija da Izrael stoji iza bombardiranja na sjedište Narodne mobilizacije daje zeleno svjetlo za osvetu”.

Abdul-Mahdi je u ponedjeljak istaknuo potrebu da se prijetnja ratom udalji od regije.

U intervjuu za Al Jazeeru, koji će se emitirati na Al Jazeeri Arabic u srijedu navečer, istaknuo je kako istrage o napadima na pojedine položaje PMU-a ukazuju na to da je Izrael počinio ove napade. Također je izjavio da je čuo razgovore Amerikanaca o izraelskoj umiješanosti u ovaj slučaj, ali da njegova vlada nema konkretne dokaze o tome.

Pentagon negirao odgovornost

Zastupnik Ahmed al-Asadi izjavio je u petak da je Falih Alfayyadh, savjetnik za nacionalnu sigurnost i predsjednik odbora PMU-a, informirao parlamentarce o izraelskom sudjelovanju u napadima. “Obaviješteni smo da su istražni odbori dokazali da su najmanje tri napada izvedena izvana, od kojih je dva izveo Izrael”, rekao je Al-Asadi.

Al-Asadi, vođa PMU-a i glasnogovornik svog parlamentarnog bloka, rekao je kako ne zna zašto vlada nije objavila te rezultate.

PMU je više puta optuživao Izrael da je odgovoran za napade dronovima na baze i skladišta oružja ovih jedinica, uključujući i dva napada u kojima je poginulo nekoliko njihovih boraca. Kaže da su Sjedinjene Američke Države pružile zračnu podršku. Međutim, Pentagon je negirao bilo kakvu odgovornost, rekavši da sarađuje u istrazi koju u vezi s tim provodi Irak.

Izvor: Al Jazeera