Iran: Prihvatljiv francuski plan za pregovore sa SAD-om

Rouhani je otkrio da evropske države i dalje pokušavaju dogovoriti razgovore (EPA)

Plan za pregovore koji je Sjedinjenim Američkim Državama i Iranu predstavio predsjednik Francuske Emmanuel Macron prihvatljiv je Iranu, rekao je u srijedu predsjednik te države Hassan Rouhani tokom sjednice Vlade.

Dalje je rekao da se moraju izmijeniti neke rečenice u planu kojim bi se od Irana tražilo da ne razvija nuklearno oružje i da pomogne sigurnosti regije i njenim vodenim putevima. U planu se od Washingtona traži da ukloni sve sankcije, a Iran bi na osnovu njega mogao odmah nastaviti s prodajom nafte, prenosi Hina.

No, Rouhani je vladi rekao da dvosmislene poruke o sankcijama koje je dobio od SAD-a dok je prošle sedmice bio na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku potkopavaju mogućnost pregovora.

Poručio je kako je neprihvatljivo da američki predsjednik Donald Trump javno ističe da će pojačati sankcije dok evropske države Iranu privatno govore da je on spreman pregovarati.

“Američki predsjednik dvaput je eksplicitno rekao da želi pojačati sankcije. Pitao sam evropske prijatelje koji dio onda trebamo prihvatiti, Trebamo li vam vjerovati kad kažete da je Amerika spremna?”, rekao je Rouhani.

Dogovaranje razgovora

“Ili da vjerujemo predsjedniku Amerike, koji je unutar 24 sata dvaput eksplicitno rekao da želi pojačati sankcije? Evropljani nisu imali jasan odgovor.”

Rouhani je otkrio da evropske države i dalje pokušavaju dogovoriti razgovore. Njemačka, Velika Britanija i Francuska bile su među potpisnicama nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015, koji je Trump napustio prošle godine.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekao je da je Macronov plan za razgovore od četiri tačke “predstavljen njegovim riječima i ne sadrži naše poglede”, no da rad na njemu može biti nastavljen.

“Nužno je da se pregovori nastave dok se pitanje ne predstavi na jasan način. Nastavit ćemo s tim kontaktima”, prenosi iranska novinska agencija IRIB riječi svog ministra vanjskih poslova, koji je naglasio da Iran ne razvija nuklearno oružje.

No, iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, koji ima posljednju riječ u iranskoj politici, najavio je da će Iran nastaviti napuštati obaveze preuzete sporazumom iz 2015. dok ne postigne “željeni rezultat”, objavljeno je na njegovom službenom sajtu.

Iranski zvaničnici ranije su rekli da će napuštati obaveze dok ostale potpisnice dogovora ne ispune svoje.

Izvor: Agencije