Iran podržava evropski plan za jačanje nuklearnog sporazuma

Rouhani je na redovnom sastanku Vlade rekao da se Iran 'slaže s evropskim okvirom' (EPA)

Predsjednik Irana Hassan Rouhani izjavio je u srijedu da njegova zemlja podržava plan evropskih država da učvrste nuklearni sporazum iz 2015, iz kojeg se SAD povukao.

Na redovnom sastanku Vlade u Teheranu rekao je da se Iran “slaže s evropskim okvirom”.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija pozvale su Iran da počne pregovore o novim aranžmanima u okviru nuklearnog sporazuma.

Rouhani je naveo da plan uključuje sprečavanje Irana da dođe do nuklearnog oružja, osiguravanje iranske podrške miru u regiji, ukidanje američkih sankcija i neodgodivi nastavak izvoza iranske nafte.

Khamenei najavio smanjivanje obaveza

Prema njegovim riječima, o tom planu moglo se razgovarati prošle sedmice u New Yorku tokom održavanja sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, ali je američki predsjednik Donald Trump upropastio tu priliku otvoreno prijeteći uvođenjem novih sankcija.

Istovremeno je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izjavio na sastanku s komandirima elitne Revolucionarne garde da će Iran nastaviti smanjivati svoje obaveze u okviru nuklearnog sporazuma iz 2015. dok ne postigne “željeni rezultat”, navodi se na njegovom zvaničnom sajtu, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije