Brexit bez dogovora ‘najvjerovatnija’ mogućnost

London razmišlja o organiziranju carinske kontrole, pišu irski mediji (EPA)

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije 31. oktobra bez dogovora i dalje je “najvjerovatnija” mogućnost, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

“Poznat vam je stav Francuske, koja smatra da je dogovor o izlasku najbolje rješenje, ali danas je najvjerovatnija pretpostavka (…) izlazak bez dogovora”, rekao je on u Narodnoj skupštini.

Britanski premijer Boris Johnson obećao je da će “vrlo skoro” uputiti Briseluinove prijedloge, ne navodeći kako planira riješiti problem irske granice, prenosi Hina.

Tri desetljeća sjevernoirskih nemira

Brisel i London ne uspijevaju se dogovoriti o konkretnoj alternativi za takozvani backstop, “sigurnosni mehanizam” koji nakon Brexita treba spriječiti ponovnu uspostavu granice u Irskoj između britanske pokrajine Sjeverne Irske i Republike Irske, koja je članica EU-a.

Granica između Irske i Sjeverne Irske nakon Brexita glavni je kamen spoticanja u britanskim pregovorima o izlasku iz EU-a.

Prije nego što je postala uglavnom nevidljiva, zahvaljujući mirovnom sporazumu postignutom na Veliki petak 1998. godine, granica na irskom otoku duga 500 kilometara bila je povod za nasilje tokom tri desetljeća sjevernoirskih nemira.

Pristalice “backstopa kažu da je on ključan kako bi granica između Republike Irske i Sjeverne Irske ostala otvorena, odnosno kako bi se održao krhki mir postignut na Veliki petak iz 1998. godine.

Republika Irska strahuje od ponovnog izbijanja sukoba ako se vrati kopnena granica i kontrola između dvije Irske.

“EU je otvorena za druge prijedloge, za prijedloge koji se mogu uskladiti s dogovorom o povlačenju, ali za sada nismo dobili nikakav prijedlog”, dodao je Le Drian.

Parlament tri puta odbacio sporazum

Pod pritiskom da obrazloži svoje planove 30 dana prije planiranog izlaska iz EU-a, britanski premijer zanijekao je da želi postaviti carinske postaje na irskoj granici, kao što pišu irski mediji.

Kako navodi irska televizijska mreža RTE, London razmišlja o organiziranju carinske kontrole nekoliko kilometara od granice, na posebnim mjestima.

Roba koja se prevozi nadzirala bi se u stvarnom vremenu pomoću mobitela i uređaja za lociranje koji bi bili u kamionima.

Bilo kakav novi prijedlog treba odobriti Parlament, koji je već tri puta odbacio sporazum o Brexitu Unije i bivše premijrke Therese May.

Izvor: Agencije