Boris Johnson pozvao Uniju na kompromis o Brexitu

'Velika Britanija ponudila je kompromisne prijedloge za Brexit', rekao je Johnson (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u srijedu da je danas ponudio “konstruktivne i razumne prijedloge” Evropskoj uniji i da se nada da će Brisel naći prostor za kompromis kako bi se postigao sporazum.

“Danas su u Briselu za stolom, kako vjerujem, konstruktivni i razumni prijedlozi, koji omogućavaju kompromis objema stranama”, rekao je on na redovnoj godišnjoj konferenciji svoje Konzervativne stranke, javlja Fena.

“I da: to su kompromisni prijedlozi Ujedinjenog Kraljevstva. Itekako se nadam da će naši prijatelji to razumjeti i zauzvrat ponuditi vlastite kompromise”, rekao je Johnson u Manchesteru, prenosi Reuters.

Razgovor o načinima odgode

Posljednji britanski prijedlog za Brexit, kakav je predstavljen u medijima, “manjkav je u temeljima” i neće proći, rekli su u srijedu diplomati i zvaničnici EU-a, dodavši da je još jedna odgoda britanskog izlaska iz Unije vrlo vjerovatna ako će to biti konačna ponuda Londona, prenijela je Hina.

“Ovaj prijedlog manjkav je u temeljima”, rekao je zvaničnik EU-a u osvrtu na napise britanskih medija o tome šta će premijer Johnson u konačnici ponuditi Briselu kako bi dobio dogovor prije izlaska 31. oktobra.

“Ako je to ‘uzmi ili ostavi’, možda je bolje da zatvorimo tu knjigu i počnemo razgovarati o načinima odgode”, dodao je zvaničnik.

Dodao je da Francuska i Njemačka, najmoćnije preostale članice EU-a, neće stvarati pritisak na Republiku Irsku da prihvati britanski prijedlog, a koji će utjecati na trenutno otvorenu granicu sa Sjevernom Irskom.

EU neće ‘izgurati’ Britaniju

Preostalih 27 članica EU-a neće odbiti britanski zahtjev za odgodu izlaska jer ne žele biti odgovorne za neuspjeh pregovora, otkriva zvaničnik.

“Ako žele napraviti glupost, to treba u potpunosti biti njihova odgovornost”, poručio je.

“EU neće nikad izgurati Veliku Britaniju, Unija neće nikad zatvoriti vrata.”

Brisel je više puta tražio od Britanaca da donesu “pravne i operativne” prijedloge za promjene koje Johnson želi u odnosu na dogovor koji je s EU-om postigla njegova prethodnica Theresa May, ali koji je britanski parlament više puta odbio.

Izvor: Agencije