Počelo punjenje Turskog toka gasom

Prvi krak je namijenjen Turskoj, dok će drugi gasom snabdijevati zemlje jugoistočne Evrope (EPA)

Počelo je punjenje prirodnim gasom prvog kraka gasovoda Turski tok, saopštila je danas kompanija Južni tok transport, podružnica ruskog giganta Gasproma, prenosi Tanjug.

U saopštenju se ističe da je to završni korak ka puštanju gasovoda u rad i da je inicirano nakon što su oba kraka Turskog toka dobila certifikat.

„Punjenje gasovodnog sistema gasom je značajan korak ka faktičkom početku isporuka tog energenta Turskoj i jugoističnoj Evropi preko novog sistema morskih gasovoda. Komercijalna eksploatacija gasovoda trebalo bi prema planu da počne do kraja 2019. godine“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će punjenje drugog kraka Turskog toka gasom početi nakon što punjenje prvog bude završeno, prenosi Tass.

„Građevinski radovi na prijemnom terminalu u Turskoj trenutno su u posljednjoj fazi. Turski operater za prenos gasa BOTAS paralelno radi na izgradnji prvog kopnenog cjevovoda kojim će se Turski tok povezati s turskom gasovodnom mrežom”, dodaje se u saopštenju.

Gasovod ispod Crnog mora

Turski tok je gasovod koji vodi od Rusije ispod Crnog mora ka evropskom dijelu Turske i dalje do granice sa Grčkom, zaobilazeći Ukrajinu, podsjeća Tass.

Prvi krak je namijenjen Turskoj, dok će drugi gasom snabdijevati zemlje jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju.

Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Izvor: Agencije