Erdogan poručio Kurdima: Ako se ne povučete, ‘smrskat ćemo vam glave’

Erdogan se obratio svojim simpatizerima u anadolskom gradu Kayseriju.  (Anadolija)
Erdogan se obratio svojim simpatizerima u anadolskom gradu Kayseriju.  (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je kurdskim borcima zaprijetio da će im “smrskati glave” ako se ne povuku iz sjeveroistočne Sirije prije isteka roka privremenog prekida vatre, no oni su ga optužili da im priječi povlačenje, prenosi Hina.

“Ako se ovaj dogovor održi, uspjet će. U suprotnom ćemo ponovno pokrenuti ofanzivu onog trenutka kada istekne dogovorenih 120 sati”, rekao je Erdogan svojim simpatizerima u anadolskom gradu Kayseriju. 

“U protivnom ćemo nastaviti razbijati glave teroristima”, dodao je Erdogan i salutirao okupljenoj masi koja ga je oduševljeno pozdravila. 

Ovo je drugo Erdoganovo upozorenje u manje od dva dana o tomu da će nastaviti vojne operacije.

Svrha je petodnevnog primirja omogućiti kurdskim borcima da se povuku iz “sigurnosne zone”, u skladu sa zahtjevom Ankare. 

Obje se strane u subotu međusobno optužuju za kršenje primirja. 

Erdogan putuje u Moskvu

“Turci nastavljaju napade na naše snage i Amerikanci snose potpunu odgovornost za te napade jer ne pritišću Tursku”, rekao je zapovjednik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Mazloum Abdi.

Dogovoreni sporazum “sadrži odredbu o otvaranju koridora za povlačenje pod okriljem Sjedinjenih Država”, rekao je.

Prošli sedmice Rusija i snage sirijskog režima ušle su u neke gradove koji se nalaze unutar turske sigurnosne zone. 

Erdogan 22. lioktobra putuje u Rusiju gdje će o situaciji u Siriji razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 

Turska će “primijeniti vlastite planove” ako pregovori s Putinom ne rezultiraju rješenjem koje se odnosi na snage režima, dodao je Erdogan. 

“Teroristi” su teškim oružjem izveli 14 napada na sirijske pogranične gradove Tal Abijad i Ras al-Ayn, izvijestilo je u subotu tursko ministarstvo obrane. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO