Škotska premijerka protiv novog sporazuma o Brexitu

I ranije je škotska premijerka najavljivala da neće prihvatiti planove Borisa Johnsona za Brexit (EPA)
I ranije je škotska premijerka najavljivala da neće prihvatiti planove Borisa Johnsona za Brexit (EPA)

Škotska nacionalna stranka neće glasovati za sporazum o Brexitu premijera Borisa Johnsona u Parlamentu jer on predstavlja mnogo teži izlazak iz Europske unije, izjavila je u četvrtak čelnica stranke i škotska premijerka Nicola Sturgeon.

“Brexit koji je predvidio Boris Johnson jest onaj koji ima mnogo labaviji odnos s EU-om kad je riječ o pitanjima poput prehrambenih standarda, zaštite okoliša i prava radnika”, rekla je ona, prenosi Fena od agencije Reuters.

“Škotska nije glasala za Brexit u bilo kojem obliku, a zastupnici Škotske nacionalne stranke neće glasati za Brexit u bilo kojem obliku”, dodala je.

Glasali za ostanak u Uniji

I ranije je škotska premijerka najavljivala da neće prihvatiti planove premijera Johnsona za Brexit.

Podsjetila je kako su škotski glasači na referendumu 2016. izabrali da Velika Britanija ostane u Uniji i ne žele biti izvučeni iz nje, prenosi Beta.

Johnsona je usporedila s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, rekavši da obojica koriste “sirovi populizam” kako bi kršili prava manjina.

Ponovno je spomenula plan da pokuša održati novi referendum o neovisnosti Škotske sljedeće godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Prvi čovjek Evropske komisije preporučio je Evropskoj uniji da podrži novi dogovor, a i britanski premijer Boris Johnson to traži od Parlamenta.

17 Oct 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO