Sjevernoirski DUP protiv predloženog sporazuma o Brexitu

Ne možemo prihvatiti prijedloge po pitanjima carine, saopćili su iz sjevernoirske stranke (EPA)

Demokratska unionistička stranka – DUP Sjeverne Irske je saopćila u četvrtak da ne može prihvatiti sporazum o Brexitu koji predlažu britanski premijer Boris Johnson i Evropska unija.

“Kako sada stvari stoje, ne možemo prihvatiti prijedloge po pitanjima carine … a nedostaje i jasnoća o porezu na dodanu vrijednost, saopćili su čelnica DUP-a Arlene Foster i njen zamjenik Nigel Dodds.

“Nastavit ćemo sarađivati s vladom kako bi se postigao razuman sporazum koji odgovara Sjevernoj Irskoj i štiti ekonomiju i ustavni integritet Ujedinjenog Kraljevstva”, dodaje se u saopćenju.

Podrška DUP-a, koji podržava Johnsonovu vladu, presudna je jer neki tvrdi zagovornici Brexita iz njegove stranke kažu da će se povesti za stavovima DUP-a po pitanju najtežeg dijela sporazuma, irske granice.

Johnson nema većinu u Parlamentu, koji broji 650 zastupnika, a za ratifikaciju sporazuma bit će mu potrebno 320 ruku.

Posebna pravila za Sjevernu Irsku

DUP mu može pomoći sa 10 glasova.

Najveća politička stranka u Sjevernoj Irskoj saopćila je ranije ove godine da neće dozvoliti da ta britanska regija bude primorana prihvatiti propise EU-a nakon Brexita.

Zvaničnici EU-a i Irske predložili su da jedan od izlaza iz problema u pregovorima o Brexitu bude stvaranje “backstopa” samo u Sjevernoj Irskoj, koji bi usklađivao propise s članicom EU-a Republikom Irskom.

Demokratska unionistička stranka, čijih deset članova u Parlamenta podržava konzervativnu vladu Johnsona, rekla je da će prihvatiti zakone EU-a samo ako ih Parlament Sjeverne Irske može izabrati, što su Republika Irska i EU u prošlosti više puta odbacile.

Izvor: Agencije