Nova Evropska komisija stupit će na dužnost 1. decembra

Europski parlament, EP
Andrej Plenković će o predsjedavanju govoriti pred eurozastupnicima i odgovarati na njihova pitanja (EPA)

Europski parlament planira da nova Europska komisija, na čelu s Ursulom von der Leyen, stupi na funkciju 1. prosinca, mjesec dana kasnije nego što je bilo predviđeno, budući da Mađarska, Rumunjska i Francuska moraju predložiti nove kandidate za europske povjerenike, izjavio je glasnogovornik EP-a Jaume Duch Guillot.

“Parlament je spreman glasovati na vrijeme kako bi nova Komisija stupila na dužnost 1. prosinca i traži brzo imenovanje tri nova kandidata za europske povjerenike”, naveo je on na Twitteru, prenosi Beta.

Predsjednik EP-a David Sassoli nagovijestio je u subotu da će izbor nove EK-a vjerojatno biti odgođen za mjesec dana.

Odbijena tri kandidata

Europska komisija je trebala stupiti na dužnost 1. studenog, ali je EP odbio tri kandidata za povjerenike, čime je cijeli proces odgođen.

Tijekom postupka procjene kvalitete kandidata, odbačene su kandidature Madjara Laszla Trocsanyija (predloženog za resor proširenja EU-a) i Rumunjke Rovane Plumb (resor prometa), koji nisu prošli zbog “sukoba interesa”, dok je Francuskinja Sylvie Goulard (resor jedinstvenog tržišta) bila neuspješna na propitivanju eurozastupnika iz “etičkih razloga”.

Glasovanje EP-a o cijelom timu nove EK-a, koju je, nakon izbora u svibnju za EP, sastavila Von der Leyen, trebalo je biti održano 23. listopada.

O novoj Komisiji EP mogao bi se izjasniti tijekom plenarnih zasjedanja, od 13. do 14. studenog u Bruxellesu ili od 25. do 28. studenog u Strasbourgu.

Izvor: Agencije