Među najutjecajnijim ženama svijeta nema nijedne sa Balkana

Na listi se, između ostalog, nalazi tinejdžerska klimatska aktivistica iz Švedske Greta Thunberg (EPA)

Britanski BBC je objavio listu 100 najutjecajnijih žena svijeta u 2019. godini, na kojoj su se našle osobe iz svih dijelova svijeta, ali nijedna iz regiona Balkana.

Na listu su uvrštene žene koje su svojim djelovanjem na neki način bile inspiracija drugima te su snažno utjecale na određena globalna dešavanja u oblastima kojima se bave, od nauke, sporta pa do umjetnosti, prenoski Anadolija.

Na listi BBC-a se, između ostalih, nalazi tinejdžerska klimatska aktivistica iz Švedske Greta Thunberg, koja je nedavno, u obraćanju u Ujedinjenih naroda, osudila svjetske lidere zbog toga što ne ulažu potrebne napore u borbi protiv klimatskih promjena.

Prva Iranka osvajačica olimpijske medalje

Osim mlade Šveđanke, na listi 100 najutjecajnijih žena našli se i iranska atletičarka Kimia Alizadeh, koja je 2016. godine postala prva Iranka koja je osvojila medalju na Olimpijskim igrama od kako je ova bliskoistočna zemlja počela takmičiti 1948. godine.

Na listi se, također, nalaze aktivistica za prava žena iz Kuvajta Alanoud Alsharekh, brazilska političarka Tabata Amaral, najbrža žena u historiji Velike Britanije Dina Asher-Smith, australska nogometašica Tayla Harris, njemačka biciklistkinja Fiona Kolbinger, ruska aktivistica protiv korupcije Lyubov Sobol i finska novinarka Sara Wesslin.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada