Katalonski premijer: Nezavisnost do kraja 2021.

'Ako nas zbog postavljanja glasačkih kutija osude na 100 godina, opet ćemo ih postaviti', rekao je Torra (EPA)
'Ako nas zbog postavljanja glasačkih kutija osude na 100 godina, opet ćemo ih postaviti', rekao je Torra (EPA)

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra rekao je u četvrtak da je njegov cilj postizanje nezavisnosti Katalonije od Španije do kraja 2021, slože li se o tome stranke za nezavisnost koje u regionalnom parlamentu imaju većinu.

Kako navodi Hina, Torra je u četvrtak održao govor u parlamentu u Barceloni kao odgovor na osuđujuće presude katalonskim zvaničnicima kojima je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu izrekao zatvorske kazne od devet do 13 godina.

Zvaničnici su osuđeni za poticanje stanovništva na ustanak te nezakonito korištenje javnog novca kada su u oktobru 2017. organizirali referendum o nezavisnosti uprkos zabrani Ustavnog suda.

Posljedično su proglasili republiku Kataloniju, no ona nije zaživjela na terenu.

Torra je poručio da do proljeća želi prijedlog za uspostavu “katalonske republike”, dodavši da je potrebno organizirati novi referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španije sa 7,5 miliona stanovnika.

‘Ostvariti svako zabranjeno pravo’

Aktualna vlada ima mandat do decembra 2021.

“Zalažem se da se do kraja ovog mandata ponovo iskoristi pravo na samoodređenje. Ponovo će se ostvariti svako zabranjeno pravo. Ako nas zbog postavljanja glasačkih kutija osude na 100 godina, opet ćemo ih postaviti”, izjavio je Torra i pozvao na sporazum sve stranke i društvene grupe koje podržavaju samostalnost.

Od ponedjeljka traju masovni i nasilni protesti zbog osuđujućih presuda katalonskim zvaničnicima.

Španski premijer Pedro Sanchez rekao je u srijedu da zasad neće posezati za vanrednim mjerama, koje bi uključile direktno i privremeno preuzimanje upravljanja nad Katalonijom u cilju smirivanja situacije.

Pozvao je Torru na “odlučno” osuđivanje nasilja u kojem je tokom tri dana bilo ozlijeđeno više od 250 osoba.

“Neka ne insistiraju i neka nam prestanu davati lekcije o nasilju jer smo ga uvijek odbijali. No, ovdje u parlamentu ima političkih grupa koje nisu osudile nasilje (policije nad biračima) 1. oktobra 2017”, rekao je Torra, misleći na katalonske stranke koje podržavaju jedinstvo Španije.

Izvor: Agencije


Povezane

U petak najavljene masovne demonstracije; okidač za proteste bila je presuda za devet katalonskih zvaničnika zbog pokušaja odvajanja Katalonije.

16 Oct 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO