Izvještaj: Kampanja emiratskog lobiranja u SAD-u

Izvještaj je bacio svjetlo na lobiranje Ujedinjenih Arapskih Emirata u Sjedinjenim Američkim Državama (Reuters)
Izvještaj je bacio svjetlo na lobiranje Ujedinjenih Arapskih Emirata u Sjedinjenim Američkim Državama (Reuters)

Novi izvještaj neprofitne organizacije iz Washingtona upozorava na “veliku i neizmjerno utjecajnu” kampanju lobiranja i odnosa s javnošću koju su Ujedinjeni Arapski Emirati provodili u Sjedinjenim Američkim Državama.

Emiratski aparat za širenje utjecaja uključuje 20 američkih kompanija, kojima je plaćeno 20 miliona dolara da rade za klijente iz UAE-a u 2018. godini, kaže se u izvještaju koji je objavio Centar međunarodne politike – CIP.

Izvještaj je dio inicijative CIP-a koja ima za cilj da baci svjetlo na lobiranja iz inostranstva vrijedna pola milijarde dolara, a koja vrše svakodnevni utjecaj na američku vanjsku politiku.

Gušenje slobode govora i rat u Jemenu

U dokumentu se kaže da je emiratska operacija ciljala na zakonodavce, neprofitne i medijske subjekte kako bi popravila imidž UAE-a, ključnog saveznika Saudijske Arabije.

Dvije zemlje su formirale kontroverznu vojnu koaliciju koju podržava SAD, a koja se u Jemenu bori protiv pobunjenika Husi.

U tom ratu su ubijeni deseci hiljada ljudi, dok su milioni na rubu gladi u, kako procjenjuju Ujedinjeni narodi, najvećoj humanitarnoj krizi u svijetu.

Sve strane u ratu optužene su za moguće ratne zločine.

Emirati, sedmi po rezervama nafte na svijetu, na meti je kritika organizacija za ljudska prava zbog gušenja slobode govora, čestog pritvaranja sopstvenih građana i hapšenja inostranih naučnika.

CIP-ov izvještaj analizirao je dokumente iz Akta o registraciji inostranih agenata – FARA, američkom zakonu koji od agenata koji zastupaju interese stranih vlada ili grupa zahtijeva da otkriju svoje odnose i finansijske aranžmane.

U ime države 3.168 ‘političkih aktivnosti’

“Iako se emiratska operacija značajno razlikuje od saudijske, obje se snažno oslanjaju na lobiranje registrirano u FARA-i i odnose sa subjektima koji popravljaju njihov imidž u SAD-u što je više moguće”, napisali su autori izvještaja.

U izvještaju je rečeno da je 20 firmi koje su radile s UAE-om izvršilo 3.168 “političkih aktivnosti” u ime zaljevske države.

Polovina toga odnosila se na aktivnosti u vezi rata u Jemenu, u periodu dok je u SAD-u raslo nezadovoljstvo zbog američkog učešća u višegodišnjem konfliktu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO