Turska priprema sankcije kao odgovor na mjere SAD-a

Sirija, Turska, Vojska
Turska odbija podržati plan dok ne dobije veću podršku u borbi protiv sirijske kurdske milicije (EPA)

Tursko ministarstvo vanjskih poslova priprema sankcije protiv Sjedinjenih Američkih Država kao odgovor na sankcije koje je američki predsjednik Donald Trump uveo Ankari zbog njezine ofenzive na sjeveroistok Sirije, izjavio je u utorak Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kako prenosi Tanjug.

Govoreći nakon sastanka Vlade u Ankari, Kalin je također rekao kako je američkim dužnosnicima jasno rečeno da Turska neće proglasiti prekid vatre na sjeveru Sirije i da neće pregovarati s kurdskim borcima, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

U međuvremenu, američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu kako SAD pokušava s Tuskom naći rješenje nakon napada na sjeveroistok Sirije, ali da će sankcije protiv Ankara biti razorne ako razgovori ne uspiju.

Trump: Ako neće biti uspjeha, slijede razorne sankcije

“Mi smo u sjajnoj poziciji. Nadam se da će potpredsjednik Mike Pence i državni tajnik Mike Pompeo imati uspješne susrete u Ankari. Ako to ne bude slučaj, sankcije, tarife i ostale stvari koje radimo i koje ćemo raditi prema Turskoj, bit će razorne za njezinu ekonomiju”, rekao je Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom u Washingtonu, prenio je Tanjug.

Američki predsjednik povećao je u ponedjeljak tarife na uvoz čelika iz Turske za 50 posto i zaprijetio širim sankcijama zbog ofenzive te zemlje u Siriji, dok su zastupnici Kongresa najavili uvođenje svojih sankcija Ankari.

Trump je rekao da će uskoro uvesti sankcije i aktualnim i bivšim dužnosnicima turske Vlade zbog njihovog sudjelovanja u operacijama na sjeveru Sirije.

Pored toga, prekinuti su i pregovori o ugovoru vrijednom 100 milijardi dolara s Turskom.

Trump je posljednjih dana izložen kritikama zbog odkluke da povuče američke trupe sa sjeveroistoka Sirije, što je otvorilo vrata za tursku ofenzivu.

Izvor: Agencije