Katalonski čelnik najavio novi referendum o nezavisnosti

Quim Torra insistira na ranijem stavu kako španski krivični zakon ne predviđa kazne za referendume (EPA)

Predsjednik katalonske Vlade Quim Torra poručio je kako će zagovornici nezavisnosti opet organizirati referendum o samostalnosti Katalonije, no nije precizirao kako i kada.

Torra bi u četvrtak u regionalnom Parlamentu u Barceloni trebao ponuditi odgovor na presudu kojom je u ponedjeljak devetero dužnosnika osuđeno u Madridu na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog organiziranja nezakonitog referenduma 2017. godine i posljedičnog proglašenja “Republike Katalonije”, prenosi Hina.

“Ponovo ćemo to učiniti”, rekao je Torra na obilježavanju smrti nekadašnjeg predsjednika katalonske vlade Lluisa Companysa, zagovornika nezavisnosti, kojeg je 1940. godine strijeljala policija španskog diktatora Francisca Franca.

“Nećemo odustati od prava na odlučivanje”, kazao je on novinarima pored groba Companysa.

Presuda je ‘nepravedna’ i ‘osveta’

Torra insistira na svom ranijem stavu kako španski krivični zakon ne predviđa kazne za referendume, iako je Vrhovni sud Španije dan ranije sappćio kako u španskom Ustavu nema stavke “pravo na odlučivanje” prema kojem bi se mogao održati zakonski referendum u nekoj od 17 pokrajina.

Unutar katalonskog pokreta za nezavisnost nema jedinstvenog stava kako se postaviti nakon osuđujućih presuda koje je izrekao Vrhovni sud Španije.

Tri stranke za nezavisnost, koje imaju većinu mjesta u Parlamentu u Barceloni, zasebno su presudu nazvale “nepravednom” i “osvetom”.

Istovremeno različite grupe demonstranata po svom nahođenju nastavljaju proteste širom Katalonije, autonomne pokrajine s oko 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španije.

U utorak je bio prekinut saobraćaj na više cesta, no zračni promet na aerodromu El Prat odvija se normalno, nakon što je u utorak ujutro bilo otkazano 45 letova kao posljedica sukoba s policijom u ponedjeljak.

U ponedjeljak navečer je povrijeđena 131 osoba u sukobu s policijom, od kojih većina na aerodromu.

Jedan mladić je teže povrijeđen i prevezen na operaciju oka.

Moguće da je pogođen policijskim gumenim metkom.

Istraga policijske intervencije

Katalonska Vlada najavila je istragu policijske intervencije.

Španjolski ministar unutrašnjih poslova rekao je kako je reakcija policije bila odgovarajuća.

Katalonija od 1978. godine, nakon smrti generala Franca i prelaska na demokratiju, ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama.

Vlada u Madridu upravlja vanjskom, odbrambenom i fiskalnom politikom.

Izvor: Agencije