Video: Tajfun Hagibis odnio najmanje 70 života

Operacije potrage i spašavanja otežane su zbog velikih poplava i odrona (EPA)
Operacije potrage i spašavanja otežane su zbog velikih poplava i odrona (EPA)

U naletu tajfuna Hagibis, koji je pogodio Japan, poginulo je najmanje 70 osoba, a 15 se vodi kao nestalo, objavila je televizija NHK, a prenosi agencija Beta.

Više od 200.000 spasilaca sudjeluje u potrazi za preživjelima u ugroženom području.

Tajfun je izazvao klizišta u kojima je veliki broj kuća uništen ili oštećen, javlja AFP.

Operacije potrage i spašavanja otežane su zbog velikih poplava i odrona, prenose agencije.

Rijeke probile nasipe i poplavile naselja

Tajfun Hagibis, jedan od najsnažnijih posljednjih desetljeća, pogodio je tijekom vikenda središnje dijelove najvećeg japanskog otoka Honshua, uključujući i područje glavnoga grada Tokija.

“Šteta je napravljena na širokom području, a više od 30.000 ljudi moraju biti pripravni na evakuaciju. Zadatak nam je pružiti podršku svima pogođenima”, rekao je premijer Shinzo Abe na izvanrednom sastanku ministara.

Operacije spašavanja su otežane jer je 21 rijeka probila svoj nasip, više od 140 ih je poplavilo kopno, a zbog odrona su zatvorene ceste. 

Izvor: Agencije


Povezane

U toku su spasilačke operacije zbog odrona i poplava, vlasti su poslale desetine hiljada vojnika i članova spasilačkih ekipa.

13 Oct 2019

Više od milion stanovnika Japana savjetovano je da napuste domove zbog prijetećeg tajfuna.  Prodavnice su zatvorene, prekinut je željeznički saobraćaj i otkazano više od 1.600 avionskih letova. Stručnjaci upozoravaju da bi tajfun Hagibis mogao biti snažniji od tajfuna koji je zabilježen prije 60 godina i u kojem je poginulo 1.269 osoba.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO