Razgovori u Kongresu kako bi se poništila Trumpova odluka o Siriji

Pelosi se založila za jače sankcije od onih koje prema Turskoj predviđa Bijela kuća (EPA)

Demokratska predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi izjavila je u ponedjeljak da je razgovarala s utjecajnim republikanskim senatorom Lindseyem Grahamom s kojim je dogovorila da će raditi na “zajedničkoj rezoluciji kako bi trenutačno poništili opasnu odluku predsjednika” Trumpa o povlačenju američkih jedinica iz Sirije.

Ona se također založila za jače sankcije od onih koju prema Turskoj predviđa Bijela kuća, prenosi Hina.

“Oduševljena sam razgovorom s Lindseyjem Grahamom. Prije svega smo se dogovorili da moramo usvojiti zajedničku rezoluciju, koju su predložile dvije strane dva doma, kako bi odmah poništili opasnu odluku predsjednika o Siriji”, napisala je na Twitteru.

Povlačenje SAD-a

Washington je 6. oktobra najavio povlačenje američkih vojnika sa sjevera Sirije, blizu granice s Turskom, čime je otvorio put za ofanzivu Ankare protiv Kurda, saveznika Zapada u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Tri dana kasnije, Turska je pokrenula ofanzivu na sjeveru Sirije.

“Moramo imati plan za jače sankcije (Turskoj) od onih koje predlaže Bijela kuća”, ocijenila je Nancy Pelosi. Dodala je da “to mora bit zajednički plan dvije strane i dva doma”.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki predsjednik Donald Trump je rekao da snage pod vodstvom Kurda u sjeveroistočnoj Siriji možda oslobađaju zatočene pripadnike ISIL-a kako bi privukle američke snage natrag u to područje. “Kurdi možda neke oslobađaju kako bi nas natjerali da se umiješamo. Mogu ih lako uhvatiti, Turci i Evropljani, odakle su mnogi došli, ali moraju djelovati brzo.“ “Spremaju […]

Published On 14 Oct 2019

Sjedinjene Američke Države pripremaju se za premještanje blizu 1000 njihovih vojnika iz zone sukoba u Siriji.  Trenutno se nalaze u području između turskih i Sirijskih demokratskih snaga koje predvode Kurdi – američki saveznici u borbi protiv ISIL-a. Ministar odbrane Mark Esper je rekao da će američki vojnici biti premješteni na jug Sirije, te da će […]

Published On 13 Oct 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO