Američki kanal izrazio žaljenje zbog lažnog snimka bombardiranja

Video snimak korišten na tom američkom kanalu nastao je 2017. godine u SAD-u (Anadolija)
Video snimak korišten na tom američkom kanalu nastao je 2017. godine u SAD-u (Anadolija)

Nakon što je 9. oktobra pokrenuta operacija “Izvor mira” na sjeveru Sirije, na internetu i u nekim medijima su se pojavile dezinformacije u vezi s akcijom, javlja Anadolija.

Američki kanal ABC je snimak koji je nastao prilikom prezentacije oružja objavio kao da je snimljen tokom turske operacije u Siriji, ali je nedugo nakon toga iskazao žaljenje zbog toga.

Kanal je objavio saopćenje u kojem se navodi da je video “uklonjen nakon što se pojavila sumnja u njegovu vjerodostojnost” te izrazio “žaljenje zbog ove greške”.

Kanal ABC je pomenuti snimak, na kojem se vidi snažna eksplozija, nastao tokom predstavljanja oružja, plasirao kao da se radi o video zapisu koji je snimljen tokom turske operacije na sjeveru Sirije.

Video napravljen 2017. godine

Na infobaru, uz video zapis, našla se i poruka “Masakr u Siriji”.

Komentator je tom prilikom kazao: “Na video snimku se vidi kako turska vojska bombardira kurdske civile u pograničnom mjestu u Siriji. Dolaze vijesti kako ratnici koje podržava Turska vrše strašno nasilje nad Kurdima, američkih saveznika, koji ratuju protiv grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL-a.”

Međutim, video korišten na tom američkom kanalu nastao je 2017. godine u SAD-u, prilikom prezentacije oružja.

Također, kanal ABC je, prije nego je iskoristio video, montažom “uklonio” ljude sa snimke koji su mobilnim telefonima snimali trenutak eksplozije.

Američki predsjednik Donald Trump skandaloznim je ocijenio prikazivanje ovog video snimka ABC Newsa.

“Veliki skandal na ABC Newsu. Uhvaćeni su u objavi strašnog lažnog snimka, koji su povezali s turskim bombardiranjem u Siriji. Prava sramota”, napisao je Trump na Twitteru.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO