Video: Snimak turskog udara na pobunjenički kamion i tunel


[Izvor: Anadolija]

Ministarstvo odbrane Turske objavilo je snimak uništavanja kamiona koji je dostavljao oružje i municiju u tunel koji su na krajnjem sjeveru Sirije koristili pripadnici pobunjeničkih kurdskih jedinica YPG za napade na pogranična naselja u Turskoj, javlja agencija Anadolija u ponedjeljak.

“Turske zračne snage uništile su terorističko gnijezdo koje su otkrile naše bespilotne letjelice i iz kojeg su teroristi izvodili napade na civile i djecu u Turskoj”, navodi se u poruci koju je Ministarstvo objavilo na društvenoj mreži Twitter.

Ministarstvo je objavilo i snimak na kojem se vidi kako pripadnici kurdskih pobunjeničkih snaga iz kamiona unose municiju i oružje u tunel.

Potom se vidi i trenutak kada turske zračne snage u dva navrata pogađaju i uništavaju to pobunjeničko uporište.

Granatiranje juga Turske

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu (9. oktobra) pokrenule su operaciju “Izvor mira”, čiji je cilj, kako navodi turska državna agencija Anadolija, uspostaviti mir i sigurnost u regiji.

Ministarstvo odbrane Turske jutros je saopćilo da je dosad u “operaciji neutralizirano ukupno 550 terorista”, dodaje Anadolija.

Ta agencija dodaje da su pripadnici YPG-a gotovo svakodnevno napadali civilna naselja na jugu Turske od početka ofanzive. Ističe se da su ispaljene stotine minobacačkih raketa i da je poginulo najmanje 18 civila, među kojima ima i djece.

Izvor: Agencije