Video: Deseci hiljada ljudi ponovo na ulicama Hong Konga

[SocREC via Storyful]

Više desetaka hiljada prodemokratskih demonstranata ponovo se u ponedjeljak navečer okupilo u centru Hong Konga tražeći podršku međunarodne zajednice, posebno Sjedinjenih Američkih Država.

“Upućujemo hitan poziv međunarodnoj zajednici da nas podrži, nema drugog rješenja”, rekla je 24-godišnja studentica Chun, učesnica skupa koji je policija dozvolila, prenosi Hina.

Demonstranti su tražili od američkih zastupnika da izglasaju zakon koji bi omogućio sankcioniranje kineskih čelnika, optuženih za dominaciju nad politikom poluatonomne teritorije, gdje traje kriza bez presedana.

Zakon o ljudskim pravima i demokratiji u Hong Kongu, koji bi ove sedmice mogao biti izglasan u američkom Zastupničkom domu, uključuje godišnju procjenu posebnog statusa koji Sjedinjene Američke Države daju Hong Kongu u vezi s trgovinom, a mogao bi uključivati i sankcije kineskim zvaničnicima.

Jedan od predlagača tog projekta, republikanski senator Josh Hawley, upozorio je tokom dvodnevne posjete bivšoj britanskoj koloniji na skretanje prema policijskoj državi. U Hong Kongu već četiri mjeseca traju sve nasilniji prodemokratski protesti.

Pokret je počeo u junu zahtjevom za odbacivanje nacrta zakona o izručenju, koji je sada obustavljen, ali otad su demonstranti bitno proširili svoje zahtjeve. Traže veće demokratske slobode i istragu o potezima policije od početka mobilizacije.

“Stanje je kritično”, rekao je u ponedjeljak senator Hawley, koji je u nedjelju navečer učestvovao u protestu u kvartu Mongkok. Na pitanje koja će biti njegova poruka kada se vrati u Washington, rekao je da bi “Hong Kong mogao postati policijska država. Postoji rizik za njegovu vladu i načelo ‘jedna zemlja, dva sistema'”.

Izvor: Agencije