Turska tvrdi da su kurdske snage ispraznile zatvor ISIL-a u Siriji

Akar je rekao da je YPG ispraznio jedini zatvor s pripadnicima ISIL-a do kojih su do sada došle turske snage (Anadolija)

Turski ministar obrane Hulusi Akar rekao je u ponedjeljak da su pripadnici YPG sirijskih Kurda ispraznili zatvor u kojemu su držali zatvorene pripadnike Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) u dijelu Sirije gdje je Ankara izvela ofanzivu, te da su tada zatvorenici odvedeni. 

Turska je pokrenula prekograničnu operaciju protiv milicije YPG-a na sjeveroistoku Sirije prošle sedmice, nakon što je američki predsjednik Donald Trump odlučio povući snage s dva položaja u tom prostoru, što je izazvalo međunarodne kritike, prenosi Hina.

Turski napad izazvao je alarm da bi se time moglo omogućiti militantima ISIL-a da pobjegnu iz kurdskih zatvora te da se pregrupiraju. 

Ankara je odbacila tu zabrinutost.

Turski navedeni ciljevi su očistiti južnu graničnu regiju od YPG-a, koji smatra terorističkom organizacijom, i formirati „sigurnu zonu“ od 30 kilometara unutar Sirije, te tamo smjestiti milione sirijskih izbjeglica.

Ankara je također obećala preuzeti odgovornost za militante ISIL-a unutar „sigurne zone“, no rekli su da ne žele biti odgovorni za druge.

Trump: Možda privlače američku vojsku natrag

Obraćajući se novinarima u Ankari u ponedjeljak, Akar je rekao da je YPG ispraznio jedini zatvor s pripadnicima ISIL-a  do kojih su do sada došle turske snage, te da su zatvorenici već odvedeni.

„Kao što znate, postoji pitanje zatvora u vezi te teme ISIL-a. Odlučni smo iskazati krajnji napor u vezi s tim zatvorima. Postoji samo jedan zatvor u našoj regiji, zatvor Daesha“, rekao je Akar.

„Kad smo došli ondje, vidjeli smo da u njemu nije bilo pripadnika YPG-a niti militanata ISIL-a koji su oteti. Utvrdili smo to kroz fotografije i film, razgovore i nastavit ćemo tako raditi“, rekao je Akar.

Akar nije rekao za koliko zatvorenika se pretpostavlja da je odvedeno, niti ko ih je odveo i gdje.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da snage pod vodstvom Kurda u sjeveroistočnoj Siriji možda oslobađaju zatočene pripadnike ISIL-a kako bi privukle američke snage nazad u to područje, te dodao da bi se oni mogli lako ponovno zarobiti.

„Kurdi možda neke oslobađaju kako bi nas uključili. Lako bi bili ponovno uhvaćeni u Turskoj ili u evropskim državama odakle su mnogi došli, ali moraju brzo djelovati“, rekao je Trump u nizu postova na Twitteru.

Izvor: Agencije