Turska osudila i odbacila poziv EU-a za obustavu prodaje oružja

Sirija, Turska, Ofanziva
Recep Tayyip Erdogan je zatražio da se snage sirijske vlade na sjeverozapadu te zemlje povuku do linija koje je odredila Turska (EPA)

Tursko ministarstvo vanjskih poslova “osudilo” je i “odbacilo” poziv Europske unije da njezine članice zaustave prodaju svih vrsta oružja Ankari zbog ofenzive u Siriji, prenosi agencija Beta.

Ministarstvo je u priopćenju branilo vojnu ofenzivu koja traje već šest dana protiv sirijskih Kurda, koje Turska smatra teroristima, i dodalo da je upad obrana prava Turske na samoobranu baziranog na međunarodnom pravu.

Oni su optužili Europsku uniju da zauzima “zaštitnički stav” prema “terorističkim elementima”.

Priopćenje je objavljeno nekoliko sati nakon što je Europska unija “jednoglasno osudila” upad turske vojske na sjever Sirije i zatražila od svojih članica da zaustave prodaju oružja toj državi, što su Njemačka, Francuska i Nizozemska već učinile.

Zemlje EU-a obvezale su se u ponedjeljak da će suspendirati izvoz oružja Turskoj i složile se da naprave listu ekonomskih sankcija zbog turske eksploatacije nafte i plina u vodama kod Cipra, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Osuda turske vojne akcije

Ankara će ozbiljno preispitati svoju suradnju s EU-om u nekim područjima zbog njezine “nezakonite i pristrane” pozicije, navelo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Šefovi diplomacija zemalja članica EU-a u ponedjeljak su u Luxembourgu osudili jednostranu tursku vojnu akciju u sjeveroistočnoj Siriji i pozvali Ankaru da povuče svoje snage iz tog područja.

“Europska unija osuđuje tursku vojnu akciju koja ozbiljno ugrožava stabilnost i sigurnost u cijeloj regiji i koja dovodi do još veće patnje civila i daljnjeg raseljavanja te ozbiljno otežava pristup humanitarnoj pomoći”, stoji u izjavi koju su ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica usuglasili na sastanku u Luxembourgu, prenijela je Hina.

Turska je prošli tjedan započela vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije protiv pripadnika kurdske milicije u Siriji (YPG).

Cilj operacije je formirati sigurnosnu zonu na sjeveroistoku Sirije, duž granice s Turskom, i u nju naseliti sirijske izbjeglice koje se nalaze u Turskoj, navodi hrvatska agencija.

U Turskoj se nalazi više 3,5 milijuna sirijskih izbjeglica, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nedavno je upozorio EU da će otvoriti vrata i poslati sve izbjeglice prema Europi ako pokušaju tursku operaciju predstaviti kao invaziju.

EU je pozvala Tursku da zaustavi ofenzivu protiv Kurda.

EU za politička i diplomatska sredstva

Njemačka i Francuska su proteklih dana najavile da će zbog toga obustaviti isporuku naoružanja Turskoj, a dio zemalja članica traži uvođenje sankcija protiv Ankare.

EU navodi da turska vojna operacija znatno otežava uspostavu mira u Siriji kroz politički proces pod okriljem UN-a i da ugrožava napredak koji je globalna koalicija postigla u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), koja predstavlja prijetnju za europsku i međunarodnu sigurnost.

Šefovi diplomacija država članica EU-a ističu da je Turska “ključni partner Europske unije i iznimno važan čimbenik u sirijskoj krizi i u regiji”.

“Sigurnosne brige Turske na sjeveroistoku zemlje trebaju se rješavati političkim i diplomatskim sredstvima, u skladu s međunarodnim i humantarnim pravom, a ne vojnom akcijom”, stoji u izjavi.

U zasebnoj izjavi, ministri zemalja članica EU-a izrazili su solidarnost sa Ciprom zbog nastavka bušenja u istočnom Sredozemlju koje provodi Turska u potrazi za naftom i plinom.

Izvor: Agencije