Putinu Trumpov bliskoistočni mirovni plan nejasan

Putin: Mi smo sugerirali da budemo domaćin direktnih pregovora u Moskvi između izraelskog premijera i vođe Palestinske uprave, ali sastanka nikada nije bilo (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin označio je u nedjelju bliskoistočni mirovni plan lidera Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa „prilično nejasnim“ i pozvao na direktne pregovore između Izraela i Palestinske uprave u Moskvi, prenosi agencija Beta,

U razgovoru s arapskim novinarima, na pitanje Sky News Arabia o pasivnijoj ulozi Rusije u izraelsko–palestinskom sukobu i „sporazumu stoljeća“, kako je nazvan taj mirovni plan, Putin je rekao kako je pozicija njegove države da će „podržati svaki plan koji će donijeti mir“, ali i kako mora razumijeti sadržaj plana.

Sjedinjene Američke Države su „prilično nejasne u odnosu na detalje sporazuma i Washington drži u mraku globalnu i domaću javnost, Bliski istok i Palestinu“, rekao je Putin.

„Mi mislimo kako je važno osigurati rješenje (po modelu) dvije države i osnovati državu Palestinu. Mi smo sugerirali da budemo domaćin direktnih pregovora u Moskvi između izraelskog premijera i vođe Palestinske uprave, ali sastanka nikada nije bilo, na nesreću“, dodao je ruski predsjednik.

Obnavljanje palestinskog jedinstva

On je rekao kako je u međuvremenu Rusija održala nekoliko sastanaka sa palestinskim frakcijama.

„Obnavljanje palestinskog jedinstva bilo bi veliki doprinos procesu“, objasnio je Putin, misleći na pomirenje dvije glavne palestinske frakcije, Fataha koji dominira na Zapadnoj obali i Hamasa koji od 2007. godine vlada drugom palestinskom teritorijom, Pojasom Gaze.

U junu je Trumpova administracija predstavila ekonomski dio mirovnog plana na konferenciji u Bahreinu pod sponzorstvom SAD-a. Skupu su prisustvovali predstavnici i istaknuti biznismeni iz nekoliko arapskih država, ali ga je Palestinska uprava bojkotirala.

Politički dio plana tek bi trebao biti objelodanjen. Prvobitno je najavljeno kako će se to desiti nakon izraelskih parlamentarnih izbora 17. septembra.

Objavljivanje je odloženo jer premijer Izraela Benjamin Netanyahu nije uspio formirati vladajuću koaliciju nakon izbora u aprilu kao i zbog ponovljenih izbora prošlog mjeseca na kojima je bilo jasnog pobjednika.

Izvor: Agencije