Protesti u Kataloniji nakon presude bivšim čelnicima

Diljem Katalonije počela su u ponedjeljak masovna okupljanja prosvjednika nakon što je ranije tijekom jutra devetero katalonskih dužnosnika osuđeno na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. godine, javlja Hina.

Vrhovni sud je u ponedjeljak osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne te još troje na zabranu obnašanja javnih funkcija. Osuđeni su zbog ustanka i korištenja javnog novca za organiziranje referenduma kojeg je bio zabranio Ustavni sud. Odbačena je optužba za pobunu, koja je implicirala nasilje, a na kojoj je inzistiralo državno odvjetništvo.

Stanovnici autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španjolske počeli su se potom spontano okupljati na trgovima, u Barceloni je prekinut promet na više prometnica, a studenti su izašli s predavanja.

“Sloboda, sloboda”, uzvikuju prosvjednici i u ostalim mjestima gdje nose katalonske zastave i transparente s natpisom “Sloboda političkim zatvorenicima”.

Presuda je snažno djelovala na emocije pobornika nezavisnosti koji su ranije najavili masovne prosvjede i opći štrajk. Prosvjedi u Kataloniji dosad su bili nenasilni.

“Oslobođenje i sloboda”, poručio je preko društvenih mreža Carles Puigdemont, koji je bio predsjednik katalonske vlade tijekom organiziranja referenduma i potom nepriznatog proglašenja republike, a koji se nalazi u Belgiji.

U Kataloniju, pokrajinu sa 7,5 milijuna stanovnika, prošli tjedan su poslane dodatne policijske snage. Željezne barijere postavljene su ispred parlamenta u Barceloni kako bi se spriječilo njegovo zauzimanje te ispred ostalih institucija poput ureda središnje španjolske vlade.

Kazne od devet do 13 godina zatvora

Najtežu kaznu, 13 godina zatvora, dobio je bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras, a na teret mu je stavljena pobuna i zloupotreba javnih fondova, navodi AP.

Osim Junquerasa, osuđeni su članovi prošlog sastava vlade Katalonije Jordi Turull, Raul Romeva, Dolors Bassa, Joaquim Forn i Josep Rull, bivša predsjednica parlamenta Katalonije Carme Forcadell, te vođe civilnih organizacija Jordi Cuixart i Jordi Sanchez.

“To je osveta. Suđenje je bilo nepravedno”, poručila je Katalonska republikanska ljevica (ERC), stranka kojoj pripada Junqueras.

“Nepravda je konzumirana. Ovo je mračan dan za demokraciju”, poručila je preko društvenih mreža Forcadell.

Španjolski premijer Pedro Sánchez najavio je javno obraćanje tijekom dana, a isto tako i predsjednik katalonske vlade Quim Torra.

Iz vladajuće Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) poručili su kako je potrebno prihvatiti presude jer je Španjolska pravna država. Još ranije je socijalistička vlada poručila kako u Španjolskoj nema “političkih zatvorenika” nego “zatvorenih političara” koji su prekršili zakon.

Na kocki mnogo toga

Katalonija od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama.

Središnja vlada u Madridu upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom. Stanovnici Katalonije su podijeljeni oko pune nezavisnosti.

Španjolska vlada i Ustavni sud tvrde da ustav usvojen prije 41 godinu, prilikom prelaska Španjolske iz diktature u demokraciju, ne dopušta referendume ni u jednoj od 17 pokrajina, čime brani jedinstvo države.

Odluka o neuspješnoj secesiji koja je privukla međunarodnu pozornost, pokrenula najveću političku krizu u Španjolskoj u nekoliko desetljeća i uzdrmala finacijska tržišta iznimno je važna i za vlasti u Madridu i za najbogatiju španjolsku regiju. 

Na kocki je mnogo toga, kako za Španjolsku, tako i za Kataloniju, konstatira Reuters.

Među glavnim pitanjima je kako će separatisti reagirati na presude, hoće li se održati obećanje o mirnim prosvjedima i koliko će se narušiti ugled Španjolske i separatističkog pokreta. 

U međuvremenu su i vlada i separatisti objavili snimke na društvenim mrežama. Separatisti kažu da ništa pogrešno nisu učinili i da je suđenje bilo političke prirode, dok vlada tvrdi da je zakon strogo poštovan.

‘Kazne nisu rješenje, nego pogoršanje problema’

Zatvorske kazne izrečene katalonskim čelnicima u ponedjeljak ne rješavaju problem nego ga samo pogoršavaju, ocijenio je katalonski šef diplomacije Alfred Bosch i pozvao na međunarodni dijalog i demokratsko rješenje problema između Katalonije i Španjolske, prenosi Hina.

“Zatvorske kazne nametnute katalonskim vođama predstavljaju povijesnu grešku koja, umjesto da rješava problem, samo ga pogoršava”, rekao je ministar Bosch.

U priopćenju iz njegovog ministarstva se navodi da međunarodna zajednica mora zauzeti aktivnu ulogu u rješenju problema između Katalonije i Španjolske te da nitko ne smije šutjeti pred ovim kršenjem temeljnih ljudskih prava.

“Vlada Katalonije oduvijek zauzima stav da se ovaj sukob ne može riješiti daljnjim sukobom i poziva na međunarodni dijalog i demokratsko rješenje”, zaključuje Bosch.

U priopćenju ministarstva ističe se da je tu riječ o političkim mjerama, o suđenju pojedincima isključivo i samo radi njihovih političkih ideja.

Izvor: Agencije