MEE: Visoki emiratski zvaničnik u tajnoj misiji u Teheranu

Zayedova posjeta prvi je sastanak na visokom nivou između Abu Dhabija i Teherana nakon napada na četiri tankera u maju ove godine (EPA)

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Ujedinjenih Arapskih Emirata Tahnoun bin Zayed posjetit će Teheran u tajnoj misiji s ciljem spuštanja tenzija na Bliskom istoku, rekao je visoki sigurnosni izvor iz Emirata za londonski Middle East Eye (MEE).

MEE je kontaktirao s Ambasadom UAE-a u Londonu, ali nije dobio odgovor do objave priče.

Posjeta Zayeda, mlađeg brata prestolonasljednika emirata Abu Dhabi Mohammeda bin Zayeda, prvi je sastanak na visokom nivou između Emirata i Irana nakon napada na četiri tankera u blizini emiratske luke Fujairah u maju ove godine.

Američka vojska pripisala je odgovornost za napade na tankere iranskoj Revolucionarnoj gardi, koju Washington smatra “terorističkom” grupom.

No, UAE za napade nikad nije javno optužio Iran.

Prošlog mjeseca Abu Dhabi je pozdravio inicijativu evropskih čelnika da se spuste tenzije s Iranom i pokrene diplomatska akcija.

“Velika Britanija, Francuska i Njemačka mogu otvoriti novi kanal komunikacije i uspostaviti viši nivo povjerenja”, napisao je Anwar Gargash, ministar vanjskih poslova UAE-a.

Napori Imrana Khana

“UAE, Iran i ostale zemlje mogu dijeliti Zaljev kao normalni susjedi, ako ne kao najbolji prijatelji”.

Zayedova misija uslijedila je u jeku mnogobrojnih napora da se otvori dijalog između Saudijske Arabije i Irana.

Prema MEE-u, zvaničnik u uredu iračkog premijera, Abbas al-Hisnawi, potvrdio je da irački premijer Adel Abdul Mahdi posreduje između Rijada i Teherana.

Pakistanski ministar Imran Khan također je u nedjelju posjetio Teheran s ciljem spuštanja tenzija u regiji. Sastao se s predsjednikom Irana Hassanom Rouhanijem, na prvoj stanici turneje koja uključuje i posjetu Saudijskoj Arabiji.

Izvještavajući iz Teherana, Al Jazeerin novinar Assed Baig rekao je da nije poznato kako će Iran i Saudijska Arabija napraviti pomak, zbog razlika u vezi s mnogobrojnim pitanjima u regiji, uključujući i rat u Jemenu, gdje podržavaju suprotstavljene strane.

“Tenzije su i dalje visoke. Velik je posao pred njima”, rekao je Baig, te dodao: “Rouhani je rekao da se rat u Jemenu treba okončati i poručio da tamo odmah treba biti dogovoren prekid vatre i pokrenuta humanitarna akcija.”

Izvor: Al Jazeera