Le Drian: Turska operacija ugrožava borbu protiv ISIL-a

Francuski ratni avioni su korišteni za udare na lokacije boraca ISIL-a (EPA)

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian upozorio je da turska ofanziva u sjeveroistočnoj Siriji ugrožava rezultate postignute u višegodišnjoj borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL.

“Ovo je veoma ozbiljno pitanje. Prije svega zbog toga što turska operacija u sjeveroistočnoj Siriji ugrožava rezultate petogodišnje borbe protiv grupe ISIL-a, koja nije mrtva”, rekao je on za Figaro.

Francuska je u ponedjeljak objavila kako poduzima mjere na osiguranju sigurnosti svoje vojske i civilnog osoblja na sjeveroistoku Sirije, u vrijeme kada Sjedinjene Američke Države povlače svoje snage iz tog područja uslijed turske ofanzive protiv kurdskih paravojnih snaga, prenio je Tanjug, potivajući se na Reuters.

Francuzi su bili jedan od glavnih saveznika koalicije koju je protiv ISIL-a predvodio SAD u Siriji, njihovi su ratni avioni korišteni za udare na lokacije boraca ISIL-a, a specijalne snage na kopnu su koordinirano djelovale uz kurdske i arapske borce.

 

U nedjelju je Washington objavio kako počinje ciljano povlačenje približno 1.000 vojnika sa sjevera Sirije te kako bi taj proces mogao trajati danima, kako su naveli zvaničnici za Reuters.

Regionalni diplomatski izvor Reutersu je u četvrtak kazao kako Pariz priprema povlačenje nekoliko stotina pripadnika specijalnih snaga.

Oni djeluju blisko sa snagama koje predvode Kurdi, a koji su meta turske ofanzive na sjeveru Sirije, gdje se nalaze i francuski humanitarci.

Turska je prije šest dana pokrenula ofanzivu na sjeveru Sirije, navodeći kako je cilj stvaranje sigurnosne zone za povratak izbjeglica i “borba protiv terorizma”, a glavna meta su joj jedinice Sirijskih demokratskih snaga – SDF, koje predvode Kurdi.

Izvor: Agencije