Juncker bi prihvatio zahtjev Britanaca o odgađanju Brexita

U poređenju sa britanskim parlamentom, egipatska sfinga je kao otvorena knjiga, rekao je Juncker (EPA)

Jean-Claude Juncker, odlazeći predsjednik Evropske komisije ocijenio je da bi bilo mudro prihvatiti zahtjev o odlaganju Brexita, ukoliko britanska vlada to zatraži.

“Ako Britanci zatraže još vremena, što sumnjam da će učiniti, smatram da bi bilo historijski besmisleno to odbiti”, rekao je Juncker za bečki dnevni list Kurier, piše AFP, prenosi Beta.

“Ali sigurno ne bih klečao da im tražim još vremena. To je stvar Britanaca”, dodao je Juncker kojem mandat ističe krajem oktobra.

Evropski samit zakazan za 17. i 18. oktobar smatra se kao posljednja šansa za izbjegavanje Brexita bez dogovora 31. oktobra ili za još jedno odlaganje istupanja Velike Britanije iz članstva u EU.

Juncker je rekao da su mu potpuno nejasne namjere britanskog premijera Borisa Johnsona na predstojećem samitu.

“U poređenju sa britanskim parlamentom, egipatska sfinga je kao otvorena knjiga”, rekao je Juncker.

Ukoliko Velika Britanija zatraži odlaganje Brexita, tu odluku jednoglasno treba da prihvate sve članice EU.

Johnson: Pred nama je još puno posla, ali sporazum o Brexitu je moguć

S druge strane, britanski premijer Boris Johnson u nedjelju je članovima svog kabineta rekao da je dogovor o Brexitu u posljednji trenutak još uvijek moguć, ali za njegovo postizanje treba obaviti još puno posla, u trenutku kada su intenzivni pregovori s EU-om ušli u najkritičniju fazu. 

U jako značajnoj sedmici u kojoj bi se moglo odlučiti o budućnosti Brexita, kao i o sudbini pete po redu najveće svjetske ekonomije, Johnson s EU-om pokušava postići dogovor o izlasku, kako bi 31. oktobra omogućio uredan prekid poslova s najvećim trgovinskim partnerima, Hina prenosi agenciju Reuters. 

“Premijer je članove kabineta obavijestio o postignutom napretku u pregovorima o Brexitu, istaknuvši da postoji mogućnost postizanja sporazuma, ali da je pred svima nama još ogromna količina posla te da moramo biti spremni na izlazak iz EU-a 31. oktobra”, rekla je njegova glasnogovornica.

 “Premijer je rekao i da postoji put za napredovanje prema sporazumu koji bi omogućio zaštitu svih naših interesa”.

List Sunday Times prenosi da će Johnson u ponedjeljak razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Izvor: Agencije