Hunter Biden se oglasio nakon kritika Donalda Trumpa

Uz Josepha Bidena, Donald Trump je optužio i njegovog sin Huntera Bidena (EPA)

Hunter Biden, sin bivšeg potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena, oglasio se prvi put nakon kritika koje je na njegov račun izgovorio američki predsjednik Donald Trump i branio svoje poslovanje u Ukrajini i Kini.

Hunter Biden je preko advokata naveo da namjerava podnijeti ostavku na članstvo u upravi kineske kompanije te da, ako njegov otac pobijedi na predsjedničkim izborima, neće raditi u stranim firmama.

“Hunter [Biden] se tim poslovnim aktivnostima bavio samostalno. Nije smatrao da je primjereno razgovarati o njima s ocem te to nije ni učinio”, navedeno je u saopćenju kojeg prenose agencije.

Hunter Biden je ranije podnio ostavku u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije Burisma, javlja Tanjug.

Optužbe predsjedničkih kandidata

Zastupnički dom američkog Kongresa pokrenuo je, u okviru procedure za opoziv protiv Trumpa, istragu o tome da li je on time što je zatražio istragu o poslovima Huntera Bidena pokušao iskoristiti pomoć Ukrajini kao sredstvo pritiska na predsjednika Volodimira Zelenskog.

Američki mediji pisali su kako je Trump više puta od ukrajinskog predsjednika tražio da istraži je li Joe Biden zloupotrijebio svoj položaj dok je bio potpredsjednik u doba mandata Baracka Obame i ucijenio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja, koji je zbog korupcije istraživao kompaniju koja je zaposlila Huntera Bidena, nakon čega je obustavljen postupak kojim je bio obuhvaćen i Bidenov sin.

Zelenski je, nakon teških riječi između Joe Bidena i Trumpa, opovrgnuo da je američki predsjednik izvršio pritisak na njega da otvori istragu o političkom protivniku Josephu Bidenu, dodajući da ne želi biti upetljan u američke izbore.

Izvor: Agencije