Francuzi osiguravaju trupe i humanitarce na sjeveru Sirije

Francuski ratni avioni korišteni su za udare na lokacije boraca Islamske države Irak i Levant (Reuters)

Francuska je u ponedjeljak objavila kako poduzima mjere na osiguranju sigurnosti svoje vojske i civilnog osoblja na sjeveroistoku Sirije, u vrijeme kada Sjedinjene Američke Države povlače svoje snage iz tog područja uslijed turske ofanzive protiv kurdskih paravojnih snaga.

Francuzi su bili jedan od glavnih saveznika koalicije koju je protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL) predvodio SAD u Siriji, njihovi su ratni avioni korišteni za udare na lokacije boraca ISIL-a, a specijalne snage na kopnu su koordinirano djelovale uz kurdske i arapske borce.

U nedjelju je Washington objavio kako počinje ciljano povlačenje približno 1.000 vojnika sa sjevera Sirije te kako bi taj proces mogao trajati danima, kako su naveli zvaničnici za Reuters.

“U narednim satima ćemo poduzeti mjere kako bi osigurali sigurnost francuskog vojnog i civilnog osoblja u ovoj zoni koje djeluje kao međunarodna koalicija protiv ISIL-a i kao humanirarci”, objavilo je francusko Predsjedništvo nakon vanrednog sastanka kabineta, ali bez više detalja, dodaje ova agencija.

Dogovor SDF-a i Damaska

Regionalni diplomatski izvor Reutersu je u četvrtak kazao kako Pariz priprema povlačenje nekoliko stotina pripadnika specijalnih snaga.

Oni djeluju blisko sa snagama koje predvode Kurdi, a koji su meta turske ofanzive na sjeveur Sirije, gdje se nalaze i francuski humanitarci.

Turska je prije šest dana pokrenula ofanzivu na sjeveru Sirije, navodeći kako je cilj stvaranje sigurnosne zone za povratak izbjeglica i “borba protiv terorizma”, a glavna meta su joj jedinice Sirijskih demokratskih snaga – SDF, koje predvode Kurdi.

U nedjelju navečer je objavljeno kako je SDF, nakon što su turske jedinice zauzele nekoliko gradova i veći broj sela u pograničnom području, postigao dogovor s Vladom u Damasku, odnosno administracijom predsjednika Bashara al-Assada, te s Rusijom oko razmještanja režimskih i ruskih snaga blizu granice s Turskom.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada