Sjeverna Irska želi ostati u carinskoj uniji s Britanijom

Sjeverna Irska bi mogla imati carinske i regulatorne provjere robe u razmjeni s Ujedinjenim Kraljevstvom (EPA)
Sjeverna Irska bi mogla imati carinske i regulatorne provjere robe u razmjeni s Ujedinjenim Kraljevstvom (EPA)

Prijedlog britanskog premijera Borisa Johnsona da Sjeverna Irska ostane u posebnom carinskom odnosu s Europskom unijom kako bi se pregovori o Brexitu pomaknuli s mrtve točke nije ostvariv jer Sjeverna Irska mora u potpunosti ostati u carinskoj uniji s Ujedinjenim Kraljevstvom, rekao je jedan od čelnika Demokratske unionističke stranke, ključne političke stranke u Sjevernoj Irskoj, prenosi Hina.

Talijanski list La Repubblica prenosi izjavu Nigela Doddsa, zamjenika čelnika Demokratske unionističke stranke (DUP), da je Johnson upoznat s njihovim stajalištem.

“Ne, to ne može funkcionirati jer Sjeverna Irska mora u potpunosti ostati dio carinske unije Ujedinjenog Kraljevstva”, rekao je Dodds.

DUP, koji podržava Johnsonove konzervativce u britanskom parlamentu, igrat će ključnu ulogu u odluci može li Ujedinjeno Kraljevstvo prihvatiti novi sporazum o povlačenju iz Europske unije prije kraja mjeseca.

Carinske provjere robe

Po diplomatima iz EU-a, Johnson je predložio da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji s Ujedinjenim Kraljevstvom i nekom obliku partnerstva u carinskom području EU-a.

To znači da bi Sjeverna Irska mogla imati carinske i regulatorne provjere robe u razmjeni s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Spriječio bi se time povratak carinskih provjera na granici između pokrajine Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Irske, članice EU-a.

“Sačekat ćemo i vidjeti. Iz Bruxellesa dolazi mnogo toga što Europljani traže, no jedno je sigurno: Sjeverna Irska mora u potpunosti ostati u carinskoj uniji s Ujedinjenim Kraljevstvom. A Boris Johnson to dobro zna”, rekao je Dodds za talijanski list.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO