Putin: Moskva i Rijad će sarađivati protiv destabilizacije tržišta nafte

Rusija je treći svjetski proizvođač nafte i sarađuje sa Organizacijom država izvoznica nafte (OPEK) čiji nije član, a koju predvodi Saudijska Arabija (EPA)

Rusija će sarađivati sa Saudijskom Arabijom protiv „svakog pokušaja destabilizacije“ tržišta nafte, izjavio je u nedjelju ruski predsjednik Vladimir Putin u izjavi arapskim medijima dan uoči njegove posjete Rijadu, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„Griješe oni koji misle kako će saradnja Rusije i naših arapskih prijatelja biti ugrožena zbog akcija kao što su zapljene tankera ili napadi na naftna postrojenja“, istakao je lider najveće države svijeta.

„Radit ćemo sa Saudijskom Arabijom i drugim našim partnerima i prijateljima arapskog svijeta kako bismo sveli na nulu svaki pokušaj destabilizacije tržišta.“

Dobri odnosi s Iranom

Rusija je treći svjetski proizvođač nafte i sarađuje sa Organizacijom država izvoznica nafte (OPEK) čiji nije član, a koju predvodi Saudijska Arabija.

„Naš cilj je stabilizacija situacije na svjetskom tržištu goriva“, rekao je Putin.

Predsjednik Rusije je dodao kako njegova država ima dobre odnose sa svim državama regije među kojima je Iran, navodeći kako bi Moskva mogla ima pozitivnu ulogu u pokušaju smirivanja napetosti između Teherana i Rijada, dodaje Beta.

Izvor: Agencije