Turska Rijadu i UAE-u: Ubili ste i izgladnjivali civile u Jemenu

Sirija, Turska, Ofanziva
Recep Tayyip Erdogan je zatražio da se snage sirijske vlade na sjeverozapadu te zemlje povuku do linija koje je odredila Turska (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu oštro je odbacio osude upućene iz pojedinih zaljevskih zemalja Turskoj zbog pokretanja vojne operacije na sjeveru Sirije, optuživši te države da su “ubile i izgladnjivale mnoge civile” u Jemenu.

“Ubili ste i izgladnjivali mnoge civile u Jemenu, pa s kojim se onda pravom sada protivite ovoj operaciji?”, odgovorio je Cavusoglu na kritike Saudijske Arabije i UAE-a, prenosi Anadolija.

Turski ministar vanjskih poslova ranije je kazao kako je cilj operacije “Izvor mira”, koju je Turska počela u srijedu, uništavanje, kako je to nazvao, “terorizma i ništa više”.

‘Umorni smo od suprotstavljanja licemjerima’

Oštro je osudio kritike iznesene protiv te operacije pod izgovorom da će ona opstruirati borbu protiv organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) i izazvati humanitarnu krizu.

“Umorni smo od suprotstavljanja licemjerima. Nažalost, nisu se zasitili ili umorili od licemjerja, ali mi ćemo im se i dalje suprotstavljati”, rekao je Cavusoglu odgovarajući na te osude.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein osudili su tursku vojnu operaciju, a saudijska službena novinska agencija SPA prenosi da je službeni izvor iz saudijskog Ministarstva vanjskih poslova rekao kako je turska operacija grubo kršenje jedinstva, neovisnosti i suvereniteta sirijskog teritorija.

Hitni sastanak Arapske lige

Poput Saudijske Arabije, UAE je također osudio “tursku vojnu agresiju na Siriju”, rekavši da je ona “ozbiljan razvoj događaja, neprihvatljiva i gruba agresija na suverenitet bratske arapske države, te oštro uplitanje u arapske poslove”.

Bahreinsko Ministarstvo vanjskih poslova također je osudilo operaciju, pozivajući Vijeće sigurnosti da “ubrza svoje odgovornosti u suprotstavljanju ovom napadu”.

Arapska liga u svojoj je izjavi navela da će se u subotu na poziv Egipta održati hitni sastanak kako bi se razgovaralo o turskoj operaciji “Izvor mira” u Siriji, dok su arapske zemlje saopćile da osuđuju tu operaciju.

Izvor: Al Jazeera i agencije