SAD i Grenland zajedno istražuju resurse arktičkog otoka

Grenland
Dokument o saradnji potpisan je prije nego je Trump otkazao posjetu Danskoj nakon što je Kopenhagen odbacio njegovu ideju o kupnji Grenlanda (Reuters)

Američka vojska provela je zračno istraživanje Grenlanda kako bi se ispitao rudni potencijal arktičkog otoka u okviru sporazuma dviju vlada, otkrio je visoki američki dužnosnik.

Frank Fannon iz američkog ministarstva za energetske resurse, rekao je novinarima da je proces “poprilično skup i zahtjeva tehnološku opremljenost” pa je zbog toga Grenland zatražio američku pomoć, prenosi Hina.

“Mornarica nam je pomogla u provođenju hiperspektralnog istraživanja, koristili smo tehnologiju preleta”, rekao je Fannon.

“To će stvoriti podatkovnu sobu u kojoj će Američki geološki zavod pomoći interpretirati podatke i podijeliti sa stanovnicima Grenlanda podatke o resursnom potencijalu.”

Odbačena Trumpova ideja o kupnji

Zračno snimanje terena će se zajednički financirati, a ono uključuje istraživanje približno 3.000 kilometara kvadratnih na području jugozapadne provincije Gardar. 

Memorandum o razumijevanju za suradnju na razvoju rudnog sektora potpisan je u lipnju, prije diplomatskog spora između Sjedinjenih Država i Danske, čiji je Grenland autonomni teritorij.

Američki predsjednik Donald Trump otkazao je posjet Danskoj zakazan za početak rujna nakon što je danska premijerka Mette Frederiksen odbacila njegovu ideju o kupnji Grenlanda, podsjeća agencija.

Fannon smatra da se odnosi SAD-a s Grenlandom i Danskom nisu pogoršali. 

“Vidio sam samo najsnažniji odnos s Grenlandom, kao i s Danskom. To je jedan vrlo pozitivan odnos”, rekao je Fannon.

Izvor: Agencije