Najveća švicarska stranka optužila YouTube za cenzuru

Snimku je objavila najveća švicarska stranka UDC (EPA)

YouTube je zbog poticanja “na mržnju” povukao videosnimku kritičnu prema navodnim kaznenim djelima koje su u Švicarskoj počinili Eritrejci a snimku je objavila najveća švicarska stranka UDC koja je u četvrtak osudila “cenzuru” što je provodi društvena mreža, prenosi Hina.

Na snimci koja se može vidjeti na mrežnoj stranici ciriškog ogranka UDC-a, protuimigrantske populističke stranke, opisano je nasilje koje su u Švicarskoj navodno počinili Eritrejci i tvrdi se da oni nisu “pravi izbjeglice” jer nisu ugroženi u svojoj domovini.

“YouTube blokira našu videosnimku. Mislimo da je to cenzura i napad na slobodu govora”, upozorio je ciriški ogranak UDC-a na Twitteru.

UDC je od 2003. najveća švicarska stranka. Na parlamentarnim izborima 20. oktobra ima izgleda da ponovo bude prva stranka, pokazuju ankete.

Eritrejci najčešći tražitelji azila

Sekretar i predsjednik ciriškog UDC-a Martin Suter rekao je, odgovarajući na upit France Pressea, da je Googleu, koji je od 2006. vlasnik YouTubea, uložio prigovor i zatražio da snimku vrati na internet. “Dali smo Googleu vremena do 13. oktobra”, dodao je u elektroničkoj pošti.

Snimka u trajanju od 1 min. i 26 sek. uz zlokobnu glazbu i krvavu švicarsku zastavu u pozadini govori o “ubodima nožem, silovanju, nasilju, zlostavljanju i delinkvenciji” koje UDC pripisuje Eritrejcima.

YouTube je na svojoj mrežnoj stranici objavio da je “snimku povukao jer ne poštuje pravilo YouTubea o sadržaju koji potiče na mržnju”.

Eritrejci su lani bili najčešći tražitelji azila, premda je Švicarska 2017. odlučila da će pooštriti uvjete prihvata i da im izbjeglički status više neće dodjeljivati automatski.

Broj zahtjeva za azil koje podnose Eritrejci i dalje pada, pa je u odnosu na 2017. (2.825 zahtjeva) pao za 16,3 posto, pokazuju službeni podaci.

Izvor: Agencije