Koje snage ratuju na sjeveroistoku Sirije?

Sirija, Turska, Vojska
Turska odbija podržati plan dok ne dobije veću podršku u borbi protiv sirijske kurdske milicije (EPA)

Snage Republike Turske u srijedu su, zajedno sa Sirijskom nacionalnom vojskom (SNA), pokrenule veliku vojnu operaciju protiv kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG), koje su ključni dio Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i kontroliraju velika područja sjeverne i sjeveroistočne Sirije.

Turska i proturske frakcije

Turska je saopćila da vojna operacija, nazvana “Izvor mira”, ima za cilj udaljiti kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG), koje Ankara klasificira kao “terorističke”, od turske granice kako bi se uspostavila sigurna zona na dubini 30 kilometara. Na to područje mogao bi se vratiti veliki dio od 3,6 miliona Sirijaca koji su izbjegli u Tursku.

Turske snage vojno su nadmoćnije od kurdskih boraca, a u ofanzivi se oslanjaju na artiljeriju i zračne napade.

Sirijske proturske frakcije saopćile su početkom ovog mjeseca da se spajaju s ostalim opozicijskim frakcijama koje djeluju u pokrajini Idlib (sjeverozapad Sirije) u jednu grupu pod nazivom Sirijska nacionalna vojska.

Broj pripadnika te grupe, prema riječima njenog glasnogovornika, iznosi otprilike 18.000, za čiju se obuku i finansiranje pobrinula Ankara.

Neke od tih frakcija borile su se protiv snaga sirijskog režima tokom posljednjih godina. Pojedine su nedavno učestvovale u sukobima protiv režimskih snaga u pokrajini Idlib.

Međutim, kako se sukob razvijao i razgranavao, frakcije su u osnovi učestvovale u operacijama pod vodstvom Turske, uključujući ofanzivu na kurdske borce koja je okončana preuzimanjem kontrole nad regijom Afrin (sjeverozapadno od Halepa) 2018.

Te frakcije danas učestvuju pod zapovjedništvom turskih snaga u napadu na područja koja kontroliraju Sirijske demokratske snage.

Dopisnik agencije AFP prenosi da je vidio te borce opremljene srednjim i teškim mitraljezima dok u pratnji turskih snaga prelaze na područja pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga.

Sirijske demokratske snage

Osnovane su u oktobru 2015. kao rezultat saveza kurdskih i arapskih frakcija, kao i asirskih i turkmenskih boraca.

Njihovo formiranje uslijedilo je nakon što su kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG), koje se smatraju njihovom okosnicom, uspjele ostvariti nekoliko pobjeda u borbama protiv ISIL-a. Procjenjuje se da su izgubile 11.000 boraca u bitkama protiv te grupe u proteklim godinama.

Te snage imaju američku vojnu podršku, a jedan dio njih prošao je obuku međunarodne koalicije pod vodstvom Washingtona.

Nakon što je Turska prije nekoliko mjeseci zaprijetila da će izvesti napad na Siriju, Washington je postigao sporazum s Ankarom o uspostavljanju sigurnog područja. U skladu s dogovorom, pripadnici YPG-a povukli su se s graničnih tačaka, kako je to saopćila tzv. Kurdska samouprava, koja je formirala lokalna vojna vijeća u svim pograničnim gradovima.

Trenutno nekoliko frakcija Sirijskih demokratskih snaga, među kojima i kurdske Jedinice narodne zaštite i lokalna vijeća, učestvuju u borbama s ciljem da spriječe napredak turskih snaga.

Glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga saopćio je da će asirski borci također biti raspoređeni u pograničnom području. Te snage poslale su pojačanja u pogranično područje koje je pristiglo iz Deir ez-Zora na istoku zemlje.

Dopisnik AFP-a kaže da je na linijama u četvrtak primijetio da borci Sirijskih demokratskih snaga koriste lagano oružje i raketne bacače iako posjeduju i naprednu opremu koju su ranije dobili od Sjedinjenih Američkih Država za borbu protiv ISIL-a.

Iskusni kurdski borci i Washington zatražili su da se uspostavi zona zabrane letenja na tom području, što bi im moglo biti od pomoći u suprotstavljanju vojno nadmoćnijim turskim snagama i njihovim borbenim avionima.

Amerikanci

Sjedinjene Američke Države rasporedile su približno 2.000 vojnika na sjeveroistoku Sirije kao podršku kurdskim borcima protiv ISIL-a. Raspoređeni su u nekoliko baza i punktova, što u pograničnom, što u drugim područjima, uključujući i Deir ez-Zor.

Prošlog ponedjeljka između 50 i 100 vojnika povuklo se s položaja na granici na osnovu odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa, što se smatralo zelenim svjetlom za Tursku da počne ofanzivu.

Trump je ranije iznio namjeru da povuče sve američke vojnike iz Sirije, ali se to još nije ostvarilo.

U regiji su raspoređeni i francuski i britanski vojnici u sastavu međunarodne koalicije koju predvodi SAD, s tim da ne postoje precizni podaci o broju tih vojnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO