Francovi posmrtni ostaci bit će premješteni za dvije sedmice

Dolina palih, mauzolej s bazilikom, iznad kojih se uzdiže 150 metara visoki krst, izgrađena je 1958. u gorju Guadarrama (EPA)

Posmrtni ostaci španskog diktatora Franciska Franka za dvije sedmice bit će premješteni iz mauzoleja udaljenog 50 kilometara od Madrida na javno groblje kod glavnog grada Španije, saopćila je u petak potpredsjednica Vlade te evropske države Carmen Calvo.

“Do 25. oktobra Franco će otići iz Doline palih”, rekla je ona na konferenciji za novinare u Madridu nakon redovnog sastanka ministara, prenosi Hina.

General Franco upravljao je vojnom diktaturom od pobjede u Španskom građanskom ratu 1939. do smrti 1975.

Dolina palih, mauzolej s bazilikom, iznad kojih se uzdiže 150 metara visoki krst, izgrađena je 1958. u gorju Guadarrama.

Izgradnju je naredio Franco i ondje su kosti nekad zaraćenih republikanaca i nacionalista.

Francova grobnica ondje je 44 godine.

Španska socijalistička vlada premijera Pedra Sancheza, po dolasku na vlast prije 15 mjeseci, pokrenula je ekshumaciju Francovih ostataka, tvrdeći da oni ne smiju ostati u mauzoleju finansiranom javnim novcem.

Opozicija: Kampanja pred izbore

Vlada tvrdi da to mjesto služi za odavanje počasti diktatoru, a trebalo bi biti mjesto pijeteta prema žrtvama obje strane Španskog građanskog rata i poraća.

Tome su se protivili Francovi unuci, uloživši sudsku žalbu, koju je prošlog mjeseca odbacio Vrhovni sud.

Od petka počinju pripreme za premještanje ostataka na javno groblje u predgrađe El Pardo, udaljeno 15 kilometara od Madrida.

Ondje je pokopana Francova supruga Carmen Polo.

Vlada i sud odbacili su raniju ideju Francovih unuka o premještanju posmrtnih ostataka u madridsku katedralu Almudena, u centru grada, u čijoj je kripti grobnica Francove kćeri Carmen.

U Španiji će 10. novembra biti održani parlamentarni izbori, pa opozicijska desnica tvrdi da je premještanje ostataka dio predizborne kampanje, dok socijalistička vlada i opozicijska ljevica napominju da je to trebalo uraditi još ranije.

Izvor: Agencije