EU i London će intenzivirati pregovore tokom vikenda

Glavni pregovarač Evropske unije Michel Barnier je razgovarao s britanskim ministrom za Brexit Stephenom Barclayjem (EPA)

Glavni pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier dobio je pristanak 27 država članica da se tokom predstojećeg vikenda intenziviraju pregovori s Velikom Britanijom, kako bi se do sastanka na vrhu EU-a slijedeće sedmice pokušao postići dogovor, neslužbeno se saznaje iz diplomatskih izvora.

Barnier je u petak razgovarao s britanskim ministrom za Brexit Stephenom Barclayjem, a glasnogovornica Evropske komisije taj je susret ocijenila “konstruktivnim”, prenosi Hina britanski Guardian.

Odmah nakon sastanka s Barclayjem, Barnier je otišao na sastanak s ambasadorima država članica Unije, koji su mu dali zeleno svjetlo za intenziviranje pregovora.

Barnier je nakon razgovora s Barclayjem izjavio novinarima: “Budite strpljivi.”

‘Brexit je uspon na planinu’

“Brexit je kao penjanje na planinu. Potrebni su nam budnost, odlučnosti i strpljenje”, rekao je Barnier.

Za sada nije poznato je li London došao s još nekim prijedlogom, ali odluka da se razgovori intenziviraju ukazuje na to kako ima novih elemenata o kojima će se razgovarati.

Prošle sedmice je britanski premijer Boris Johnson prvi put iznio prijedlog u pisanom obliku za rješenje najspornijeg pitanja u pregovorima – kako zamijeniti zaštitni mehanizam za izbjegavanje granice na Irskom otoku.

Taj je prijedlog u EU ocijenjen nedovoljnim.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk u petak je poručio kako treba iskoristiti i najmanju mogućnost za postizanje dogovora s Velikom Britanijom kako bi se izbjegao kaotični izlazak iz EU-a.

Izvor: Agencije