Turska osvojila ciljeve, Erdogan prijeti puštanjem izbjeglica u Evropu

Turska tvrdi da uz granicu planira uspostaviti 'sigurnu zonu' za povratak miliona sirijskih izbjeglica (Anadolija)

Turska je objavila da su njene snage drugog dana ofanzive na kurdsku vojsku u Siriji osvojile zacrtana područja, nakon što je povlačenje američke vojske pokrenulo novu opasnu fazu u osmogodišnjem sukobu u toj bliskoistočnoj zemlji, objavila je Hina.

“Naše herojske specijalne jedinice koje učestvuju u operaciji ‘Izvor mira’ nastavljaju napredovati istočno od Eufrata”, objavilo je na Twitteru Ministarstvo odbrane Turske. 

“Zacrtane mete su osvojene”, saopćilo je kasnije Ministarstvo. 

CNN Turk objavio je videosnimak na kojem se vidi kako kran uklanja betonski zid s granice, a specijalne snage prolaze. 

Agencija Tanjug, pozivajući se na AP, navodi da su jedna devetomjesečna beba i jedan civil turske nacionalnosti stradali kada su Kurdi otvorili vatru iz minobacača sa sjevera Sirije na turske pogranične gradove, saopćili su zvaničnici i dodali da je u tim napadima povrijeđeno najmanje 46 osoba.

U saopćenju koje prenosi AP navodi se da je stradala beba bila sirijske nacionalnosti. Najmanje pet turskih pograničnih gradova našlo se na udaru minobacačke vatre od srijede.

‘Rijad i Kairo nemaju pravo kritizirati’

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je od početka operacije “Izvor mira” neutralizirano najmanje 109 “terorista”, najavivši nastavak operacije do konačnog sloma “terorističke prijetnje”, prenijela je Anadolija.

Kazao je da ne prihvata kritike koje iz različitih krugova dolaze na račun operacije u Siriji i da su one neosnovane, a posebno u slučaju Rijada i Kaira.

“Saudijska Arabija nema pravo kritizirati Tursku zbog operacije u Siriji. Neka Saudijska Arabija prvo pogleda u ogledalo. Ko je doveo Jemen u stanje u kojem je danas? Ni Egipat nema pravo kritizirati Tursku. Pa, Egipat uopće nema pravo dizati glas jer je tamošnji režim doslovno ubio demokratiju u toj zemlji”, rekao je Erdogan, dodavši da bi na optužbe da Turska provodi “okupatorsku operaciju” mogao jednostavno otvoriti turske granice i pustiti 3,6 miliona sirijskih izbjeglica ka Evropi.

Erdogan je rekao de prihvata kritike koje dolaze na račun operacije u Siriji, te je kazao da su one neosnovane

Kurdske vlasti na sjeveru Sirije objavile su da su u zatvoru koji su Turci pogodili artiljerijskom vatrom “najopasniji kriminalci iz više od 60 zemalja”, naglasivši da turski napadi na zatvore riskiraju “katastrofu”. 

Sirijske demokratske snage (SDF), predvođene Kurdima, drže hiljade pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i njihovih porodica u zatočeništvu.

Istaknuti članovi Republikanske stranke američkog predsjednika Donalda Trumpa osudili su ga jer je naredio povlačenje i time napustio sirijske Kurde, koji su bili odani saveznici Washingtona u borbi protiv ISIL-a u Siriji. 

Turska, članica NATO-a, tvrdi da uz granicu planira uspostaviti “sigurnu zonu” za povratak miliona sirijskih izbjeglica.

Pogođen zatvor s pripadnicima ISIL-a

No, svjetske sile strahuju da bi tursko djelovanje moglo produbiti sukob u Siriji i da stvara rizik da pritvoreni pripadnici ISIL-a iskoriste haos kako bi pobjegli.

Novinar Reutersa prenosi da je kroz pogranični turski grad Akcakale prošlo 30 vozila sa sirijskim pobunjenicima, saveznicima Ankare, naoružanih protivzračnim raketama.

U njihovoj pratnji bilo je 10 turskih oklopnih vozila. Ne zna se kamo je konvoj krenuo, ali svjedok iz Akcakalea ranije je rekao da je grad bio meta raketa ispaljenih s druge strane granice. 

Turske snage u četvrtak ujutro granatirale su područje oko Ras al-Ayna, nakon čega su borci SDF-a odgovorili, tvrdi svjedok. 

Turska vojska na početku operacije zračnim snagama i artiljerijom pogodila je 181 položaj kurdske paravojske, prema navodima Ministarstva odbrane te države.

SDF je na Twitteru napisao da je pogođen jedan od zatvora s pripadnicima ISIL-a.

Turska smatra kurdsku vojsku terorističkom grupom zbog veza s pripadnicima kurdskog PKK-a, koji decenijama vode bitku protiv vlasti u Turskoj.

Turska vojska ušla je u Siriju na četiri tačke. Dvije su blizu Tel Abyada, a dvije istočnije, kod Ras al-Ayna, prenose turski mediji.

Izvor: Agencije