Turska će uzvratiti ako joj SAD uvede sankcije

CAvusoglu odgovorio na "upozorenja" iz SAD-a (EPA)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu upozorio je u četvrtak da će Ankara uzvratiti ukoliko joj Sjedinjene Američke Države uvedu sankcije zbog njene vojne operacije u sjeveroistočnoj Siriji protiv kurdskih boraca koje podržava Washington.

Ankara bi mogla biti suočena s američkim sankcijama, koje predlažu republikanski senator Lindsey Graham i njegov demokratski kolega Chris Van Hollen, a koje bi pogodile imovinu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i drugih visokih zvaničnika, prenio je Reutres.

Prema Gahamovom prijedlogu, bile bi uvedene i vizne restrikcije i sankcije za sve koji obavljaju vojne transakcije s Turskom ili podržavaju proizvodnju energije, javlja Tanjug.

Trump prijeti turskoj ekonomiji

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump u ponedjeljak je ponovo zaprijetio uništenjem turske ekonomije, nakon što je faktički dao Turskoj odriješene ruke za obračun s Kurdima na sjeveru Sirije.

“Kao što sam i ranije govorio, ako Turska učini išta što ja, u svojoj ogromnoj i nedostižnoj mudrosti, smatram nedozvoljenim, potpuno ću uništiti i razoriti tursku ekonomiju (već sam to radio)”, naveo je on na Twitteru.

Turska ofanziva na sjeveroistoku Sirije neće ići preko 30 kilometara u dubinu sirijskog teritorija, kazao je Cavusoglu.

On je rekao da će sigurnosna prijetnja koju Turskoj predstavljaju kurdski borci biti uklonjena ako se to područje “očisti” od “terorista”.

“Kada uđemo 30 kilometara u dubinu sirijskog teritorija, teror će biti eliminiran”, kazao je ministar.

Naglasio je da Turska planira proširiti ‘sigurnu zonu’, ne ograničavajući je na 120 kilometara.

‘Imamo pravo na zračni prostor’

“Čitava granica između Turske i Sirije mora biti ‘sigurna zona'”, kazao je turski šef diplomatije.

Šef turske diplomatije je, također, poručio da Turska, u okviru svoje vojne akcije, ima pravo koristiti zračni prostor iznad Sirije.

“Imamo pravo koristiti taj zračni prostor. On ne pripada SAD-u i nema ga pravo kontrolirati”, rekao je Cavusoglu.

Predsjednik Turske izjavio je da je od početka operacije “Izvor mira” neutralizirano najmanje 109 “terorista”, najavivši nastavak operacije do konačnog sloma “terorističke prijetnje”, prenijela je Anadolija.

Kazao je da ne prihvata kritike koje iz različitih krugova dolaze na račun operacije u Siriji i da su one neosnovane.

Istaknuti članovi Republikanske stranke američkog predsjednika osudili su Trumpa jer je naredio povlačenje iz Sirije i time napustio Kurde, koji su bili odani saveznici Washingtona u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL u Siriji.

Uspostava ‘sigurne zone’

Turska, članica NATO-a, tvrdi da uz granicu planira uspostaviti “sigurnu zonu” za povratak miliona sirijskih izbjeglica.

Turske snage su u četvrtak ujutro granatirale područje oko Ras al-Ayna, nakon čega su borci Sirijskih demokratski snaga – SDF odgovorili, tvrdi svjedok. 

Turska vojska na početku operacije zračnim snagama i artiljerijom pogodila je 181 položaj kurdske paravojske, prema navodima Ministarstva odbrane te države.

Ankara smatra kurdsku vojsku terorističkom grupom zbog veza s pripadnicima Radničke partije Kurdistana – PKK, koji desetljećima vode bitku protiv vlasti u Turskoj.

Turska vojska ušla je u Siriju na četiri tačke; dvije su blizu Tel Abyada, a dvije istočnije, kod Ras al-Ayna, prenose turski mediji.

Izvor: Agencije