Reakcije iz svijeta na tursku akciju: osude vojne operacije u Siriji

Sirija, Turska
Turska je u srijedu pokrenula ofanzivu na kurdske snage na sjeveroistoku Sirije (Anadolija)

Nekoliko dana nakon što je SAD objavio povlačenje svoje vojske sa sjevera Sirije, turska vojska pokrenula je operaciju protiv kurdskih snaga u toj regiji.

Ankara tvrdi da je cilj ofanzive, koja je počela u utorak zračnim udarima turske avijacije, uništiti koridor koji “teroristi” namjeravaju usposaviti južno od turske granice.

Operacija turske vojske na sjeveru Sirije, usmjerena na pripadnike kurdskih Sirijskih demokratskih snaga, izazvala je reakcije iz cijelog svijeta.

Ujedinjeni narodi

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da svaka vojna operacija mora potpuno poštivati smjernice UN-a i međunarodni humanitarni zakon.

Glasnogovornik Farhan Haq rekao je: “Civili i civilna infrastruktura moraju biti zaštićeni. Generalni sekretar smatra da ne postoji vojno rješenje za sirijski konflikt.”

Predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a, južnoafrički ambasador Jerry Matthews Matjila, apelirao je na Tursku da “zaštiti civile” i demonstrira “maksimalnu suzdržanost”.

Evropska unija

Šef Evropske komisije Jean-Claude Juncker zatražio je od Turske obustavu vojne operacije, poručivši Ankari da blok neće plaćati tzv. sigurnu zonu koja bi mogla biti napravljena.

Federica Mogherini, visoka komesarka Evropske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku, upozorila je da “jednostrana akcija Turske predstavlja prijetnju zajedničkom djelovanju Zapada, Turske i drugih zemalja u nastojanju da poraze ISIL”. Kako je rekla, akcija povećava rizik od produženja nestabilnosti na sjeveroistoku Sirije.

NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Tursku na “suzdržanost”, uz napomenu da je Ankara “imala legitimne brige u vezi sa sigurnošću”.

“Važno je izbjeći akcije koje mogu dodatno destabilizirati regiju, eskalirati tenzije i uzrokovati dodatnu patnju ljudi”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije u Rimu.

“Računam na to da će Turska pokazati suzdržanost i osigurati da je bilo kakva akcija koju preduzme na sjeveru Sirije proporcionalna i odmjerena”, dodao je.

Arapska liga

Hossam Zaki, zamjenik generalnog sekretara Arapske lige, rekao je da će se ministri vanjskih poslova zemalja regije sastati u subotu da raspravljaju o turskoj vojnoj operaciji.

Ahmed Aboul Gheit, čelnik panarapske organizacije, rekao je da je turski potez “grubo kršenje suvereniteta Sirije i prijeti integritetu te zemlje”.

Dodao je da turski upad prijeti da potpali nove konflikte u istočnoj i sjevernoj Siriji i da bi “mogao dovesti do oživljavanja” ISIL-a.

Egipat

Egipatski ministar vanjskih poslova osudio je ofanzivu turske vojske, nazvavši je “grubim i neprihvatljivim napadom na suverenitet bratske arapske države”. Pozvao je na hitan sastanak Arapske lige.

Većina svjetskih lidera izrazila je zabrinutost zbog akcije turske vojske

Saudijska Arabija

Saudijska Arabija tvrdi da ofanziva može voditi ka pogoršanju sigurnosti u regiji i štetiti borbi protiv ISIL-a.

“Agresija” turske vojske može imati “negativne posljedice na sigurnost i stabilnost regije”, napisalo je Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije na Twitteru.

Također, operacija može “minirati međunarodne napore u borbi protiv terorističke grupe Islamska država”.

Iran

Iran je pozvao na trenutnu obustavu ofanzive na sjeveroistok Sirije pod kontrolom Kurda, pravdajući to brigom za civile u zoni konflikta.

“Iran naglašava potrebu za hitnim zaustavljanjem napada i povlačenjem turskih vojnih jedinica sa sirijske teritorije”, navelo je u saopćenju Ministarstvo vanjskih poslova.

Sirija

Sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je tursku akciju, nazivajući je “grubim kršenjem” međunarodnog zakona i pozivajući na povlačenje.

Irak

Irački predsjednik Barham Salih na Twitteru je operaciju nazvao “upadom” i “ozbiljnom eskalacijom”.

“Uzrokovat će neopisivu ljudsku patnju i ojačati terorističke grupe. Svijet mora biti ujedinjen da spriječi katastrofu i promovira političko rješenje za prava svih Sirijaca, uključujući Kurde, na mir, dostojanstvo i sigurnost”, napisao je.

UAE

Emiratsko Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju je navelo da je napad Turske opasan razvoj događaja i gruba agresija na suverenitet arapske države, te kršenje međunarodnog prava.

Bahrein

Bahreinsko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je ofanzivu.

U izjavi koju je objavila državna agencija NBA kaže se da Bahrein podržava poziv na hitan sastanak Vijeća Arapske lige kako bi se usaglasio zajednički arapski stav prema agresiji.

Kuvajt

Kuvajt je objavio da je turska ofanziva na sjeveroistoku Sirije direktna prijetnja stabilnosti i mitu u regiji, pozvavši na suzdržanost, objavila je državna agencija.

SAD

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je zračni napad Turske bio “loša ideja” koju SAD ne podržava, te je pozvao Ankaru da zaštiti vjerske manjine.

“SAD ne podržava ovaj napad i Turskoj je jasno dao do znanja da je operacija bila loša ideja”, kaže se u Trumpovom saopćenju koje je objavila Bijela kuća.

“Turska se obavezala da će štititi civile, zaštititi vjerske manjine, uključujući kršćane, i osigurati da se ne desi humanitarna kriza. Držat ćemo ih za riječ.”

Rusija

Prije pokretanja ofanzive ruski predsjednik Vladiimr Putin sugerisao je turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu da “pažljivo razmisli” prije nego što preduzme ikakvu akciju.

“Putin je pozvao svoje turske partnere da pažljivo razmisle o situaciji kako ne bi naštetili ukupnim naporima da se sirijska kriza riješi”, objavila je Moskva nakon telefonskog razgovora dva čelnika.

Velika Britanija

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab u izjavi je poručio da je “ozbijno zabrinut zbog jednostrane vojne akcije koju je preduzela Turska”.

“Ona rizikuje destabilizaciju regije, pogoršanje humanitarne patnje i podrivanje napretka, koji bi trebao biti naš kolektivni fokus.”

Njemačka

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da turske operacije mogu voditi dodatnoj destabilizaciji regije i ojačati ISIL.

Od Turske je zatražio da prekine operaciju.

Francuska

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian na Twitteru je napisao da operacija “ugrožava sigurnosne i humanitarne napore koalicije protiv ISIL-a i ugrožava Evropljane, te da se mora zaustaviti”.

Francuska ministrica odbrane Florence Parly kaže da je ofanziva opasna i da se treba obustaviti.

“Opasna je po sigurnost Kurda i korist od nje imat će ISIL, protiv kojeg se borimo pet godina. Mora biti zaustavljena”, napisala je Parly.

Osudama turske operacije pridružile su se i Danska, Australija, Italija i Holandija.

Izvor: Agencije