Kurdski mediji: Čelnici Kurda traže pomoć Rusije

Barzani je Lavrovu izrazio zabrinutost u vezi s budućnošću Kurda u Siriji (EPA)

Na sastancima s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim u ponedjeljak zvaničnici kurdistanske regije pozvali su Rusiju da se uključi i zaštiti Kurde u Siriji nakon američkog zelenog svjetla za tursku vojnu operaciju, piše kurdski portal Rudaw.

Lavrov je posjetio Irak i kurdistansku regiju u ponedjeljak radi razgovora o velikom rasponu tema, uključujući energetske veze.

Iako je Kurdistanska demokratska stranka (KDP) već dugo u lošim odnosima sa Strankom demokratske unije (PYD), kurdskom strankom koja vlada sjeveroistočnom Sirijom, zvaničnici kurdistanske regije iskoristili su priliku da pozovu Rusiju da zaštiti Kurde u Siriji.

“Predsjednik Barzani izrazio je ruskom ministru vanjskih poslova zabrinutost u vezi s budućnošću Kurda u Siriji i tražili su da Rusija odigra svoju ulogu u slučaju bilo kakvog događaja ili promjene da se spriječi daljnja patnja i bol Kurda u Siriji”, piše u izjavi ureda predsjednika KDP-a i bivšeg predsjednika kurdistanske regije Masouda Barzanija, prenosi Rudaw.

Barzani je u utorak ponovio zabrinutost za događaje u regiji s kurdskom većinom, poznatom kao Rojava, i obećao kontinuiranu podršku za nju.

“Veoma smo zabrinuti nedavnim dešavanjima u zapadnom Kurdistanu. U kontaktu smo s nekoliko kanala i dat ćemo sve od sebe da osiguramo da stanovnici Rojave ne budu podvrgnuti daljnjim katastrofama”, napisao je čelnik KDP-a u tvitu.

‘Historijska posjeta’

Bivši irački ministar vanjskih poslova i član političkog biroa KDP-a Hoshyar Zebari prisustvovao je tom sastanku, nakon kojeg je pozdravio posjetu Lavrova toj regiji kao “historijsku” u komentarima na Rudawu.

“Iskreno smo izrazili zabrinutost da uvjeti u predjelima istočnog Eufrata, kako ga nazivaju, ne postanu destabilizirani zbog bilo koje vojne operacije”, rekao je Zebari.

“Zato je njegova ekselencija predsjednik [Masoud Barzani] tražio od Lavrova da iskoristi svoj utjecaj da spriječi bilo kakvu humanitarnu tragediju ili da ljudi pobjegnu iz ovih krajeva, da ne bi utjecali na kurdistansku regiju ili uvjete u njoj.”

“Razgovori su bili dobri i mišljenja su veoma slična”, dodao je.

U ponedjeljak je Bijela kuća iznenada najavila da će se povući iz Sirije nakon nedjeljnog telefonskog razgovora između američkog predsjednika Donalda Trumpa i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Ta najava etiketirana je kao “izdaja” među mnogim Kurdima s obzirom na to da je prisustvo američkih snaga u tom području viđeno kao bedem protiv moguće turske operacije.

Političko rješenje

Trump je kasnije branio svoju odluku, rekavši Kurdima da “riješe situaciju”.

I Barzani je iskoristio priliku da razgovara o sudbini sirijskih Kurda na svom sastanku s ruskim ministrom vanjskih poslova.

“Istakao sam hitnost događaja u Siriji [Lavrovu] i pozvao Rusiju da pomogne promovirati dugotrajnije političko rješenje koje štiti prava i dostojanstvo svih sirijskih stanovnika, uključujući i Kurde”, pisalo je u Barzanijevom tvitu nakon sastanka.

Rusija igra ključnu ulogu u Siriji. Zajedno s Iranom, ona je glavna pristalica režima predsjednika Bashara al-Assada i jedan od garanta Ustavnog komiteta, od kojeg se očekuje da počne raditi na novom Ustavu za Siriju. Među 150 članova komiteta samo je nekoliko Kurda.

Kurdske vlasti u sjevernoj Siriji žalile su se zbog manjka svojih predstavnika u tom komitetu, ali Turska je stavila veto na članstvo vladajućih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) zbog navodnih organskih veza s Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koja je u Turskoj označena kao teroristička grupa i koja se bori za politička i kulturna prava Kurda u državi.

Baš kao SAD trenutno, Rusija je optužena da je napustila Kurde pred turskom ofanzivom protiv kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG) u Afrinu početkom 2018.

Ruska vlada pozvala je sve strane vojnike da se povuku iz Sirije, ali nije jasno kakvu će reakciju izazvati ako se desi turski napad.

Izvor: Rudaw