Ennahda pobijedila na izborima u Tunisu

Izbori su pokazali veliku fragmentiranost političke scene u zemlji i nezadovoljstvo velikim strankama (Reuters)
Izbori su pokazali veliku fragmentiranost političke scene u zemlji i nezadovoljstvo velikim strankama (Reuters)

Stranka Ennahda bit će najjača stranka u novom sazivu tuniskog parlamenta, no s osvojenih samo 52 od 217 zastupničkih mjesta bit će joj teško sastaviti stabilnu vladajuću većinu, pokazali su preliminarni službeni rezultati nedjeljnih izbora u Tunisu objavljeni u srijedu.

Izbori su pokazali veliku fragmentiranost političke scene u zemlji i nezadovoljstvo velikim strankama, tvrdi Hina.

Premda je Ennahda pobijedila, osvojila je 17 mjesta manje nego na prethodnim izborima 2014., kad je bila druga iza sekularne koalicije koja se u međuvremenu raspala.

Ennahda je od revolucije u Tunisu 2011. bila članica nekoliko koalicijskih vlada koje nisu uspjele podići životni standard i poboljšati javne usluge u zemlji.

Drugi krug predsjedničkih izbora

Stranka Kalb Tunes medijskog mogula Nabila Karauija, koji se od avgusta nalazio u zatvoru, osvojila je 38 zastupničkih mjesta, stranka Tajar se nalazi na trećem mjestu s osvojena 22, dok je četvrti pokret Karama populističkog odvjetnika Seifeidina Mahlufa s 21 zastupničkim mjestom.

Još četiri stranke dobile su između četiri i 17 zastupničkih mjesta.

Na ove rezultate, koje je objavila centralna izborna komisija, još je moguće uložiti žalbu, no oni su ugrubo u skladu s izlaznim anketama koje su također na prva dva mjesta stavili Ennahdu i Kalb Tunes.

Karoui, koji je u srijedu oslobođen iz zatvora gdje je čekao suđenje za korupciju, također je jedan od kandidata u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, na kojima će se suočiti s nezavisnim kandidatom Kaisom Saiedom kojeg podržava Ennahda.

Izvor: Agencije


Povezane

Partija Ennahda osvojila je najviše glasova na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Tunisu, pokazuju izlazne ankete. Za 217 mjesta u parlamentu borilo se 15.000 kandidata. Da bi vlast mogla da bude formirana, potrebno je povjerenje 109 poslanika.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO