Sarkozy može odgovarati zbog troškova u kampanji

Sarkozy smatra da ga je već 2013. Ustavni sud sankcionirao zbog djela koja mu se stavljaju na teret (Reuters)

Najviši francuski sud potvrdio je u utorak da se protiv bivšeg predsjednika Francuske Nicolasa Sarkozyja može voditi proces zbog troškova u sklopu njegove predsjedničke kampanje 2012. u slučaju “Bygmalion”, u vezi sa čim je vođena duga proceduralna bitka.

Apelacijski sud odbacio je posljednju Sarkozyjevu žalbu kojom je pokušao izbjeći proces za ilegalno finansiranje izborne kampanje, za što bi mogao biti kažnjen godinom zatvora, prenosi Hina.

Protiv bivšeg predsjednika (2007–2012) vodi se kazneni postupak zbog prekoračenja praga izbornih troškova od 20 miliona eura uprkos upozorenjima računovođa njegove kampanje u martu i aprilu 2012.

Vratio prekoračeni iznos

Proces protiv njega i još 13 osoba u februaru 2017. naložio je istražni sudija Serge Tournaire, ali su nakon toga dvije i po godine vođeni žalbeni postupci.

Odlukom Ustavnog suda iz maja suđenje Sarkozyju u slučaju “Bygmalion” postalo je neizbježno.

Sarkozy smatra da ga je već 2013. Ustavni sud sankcionirao zbog djela koja mu se stavljaju na teret, kada je vratio prekoračeni iznos.

No, ta sankcija odnosi se na samo prekoračenje od 363.615 eura prije nego što je u proljeće 2014. otkriven sistem lažnih računa kojim su prikrivani troškovi njegovih skupova, koje je organizirala agencija “Bygmalion”.

Izvor: Agencije