Peru: Predsjednik raspustio Parlament, Kongres ga suspendirao

Najgora politička kriza u Peruu u posljednja dva desetljeća prijeti neredima u tom drugom svjetskom proizvođaču bakra (EPA)

Peruanski predsjednik Martin Vizcarra raspustio je u ponedjeljak Kongres kako bi se okončala jednogodišnja borba s desničarskim zastupnicima oko njegove kampanje protiv korupcije, ali pobunjeni zastupnici odbili su otići te su izglasali privremenu suspenziju predsjednika.

Najgora politička kriza u Peruu u posljednja dva desetljeća prijeti neredima u tom drugom svjetskom proizvođaču bakra i jednoj od najčvršćih ekonomija u regiji, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

“Peruanski narode, učinili smo sve što možemo”, rekao je Vizcarra u televizijskom obraćanju.

Privremena suspenzija

Obećao je sazvati prijevremene izbore, kako bi glasačima dao mogućnost da izaberu stranu u sukobu, za koji kaže da je otežao njegov pokušaj da stane na kraj korupciji u vladajućoj klasi.

Opozicija koja dominira u Parlamentu uzvikivala je “diktator” nakon što se Vizcarra pozvao na dio Ustava koji omogućava predsjedniku da raspusti Parlament, te je odmah izglasala njegovu privremenu suspenziju.

Parlament, kojim dominiraju pristalice bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija, imenovao je potpredsjednicu Mercedes Araoz privremenom šeficom države, koja bi trebala zamijeniti Vizcarru.

Araoz, 58-ogodišnja ekonomistica, odmah je položila zakletvu pred predsjednikom Parlamenta Pedrom Olaecheaom.

On je objavio kako će zastupnici u petak formalno izglasati tekst kojim će Vizcarra definitivno biti lišen svoje funkcije.

Međutim, izvori iz Vlade kažu kako je njihov pokušaj uzaludan, budući da je Vizcarra prije toga formalno raspustio Kongres.

Velika korupcijska afera

Vizcarra je optužio glavnu opozicijsku stranku Narodnu snagu, koju vodi bivša predsjednička kandidatkinja Keiko Fujimori, kći Alberta Fujimorija, da pokušava iskoristiti demokratske institucije za ličnu korist.

Keiko Fujimori nalazi se u pritvoru i čeka suđenje vezano uz brazilskog giganta građevinske industrije Odebrechta.

Radi se o velikoj korupcijskoj aferi, u koju je upleteno i nekoliko bivših lidera Perua.

Iako Narodna snaga trenutno ima većinu u Parlamentu, u slučaju prijevremenih izbora to bi se moglo promijeniti, budući da Martin Vizcarra uživa veliku popularnost.

Taj 56-godišnji inženjer naslijedio je 2018. godine Pedra Pabla Kuczynskog, čiji je bio potpredsjednik, a koji je morao otići zbog sumnji u korupciju, također povezanu s Odebrechtom.

Vizcarra je raspustio Parlament nakon njegovog posljednjeg poteza u ponedjeljak, kojim je imenovao novog člana Ustavnog suda, na način koji predsjednik smatra spornim.

Izvor: Agencije