UN: Obje strane uglavnom poštuju primirje u Jemenu

Martin Griffiths rekao je da se sastao s čelnicima dviju strana i da su svi izrazili predanost da se nađe rješenje (EPA)

Obje strane u ratu u Jemenu uglavnom se drže primirja dogovorenog prošlog mjeseca, ali potreban je znatan napredak da bi mogli početi razgovori o kraju rata, izjavio je u srijedu specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda.

Martin Griffiths rekao je pred Vijećem sigurnosti UN-a da se proteklih dana sastao s čelnicima dviju strana i da su svi izrazili predanost da se nađe rješenje, prenosi Hina.

“Sa zadovoljstvom mogu reći da se obje strane uglavnom drže primirja, koje smo dogovorili u Stockholmu. Otada bilježimo bitno manje neprijateljstava”, istaknuo je.

No, iako ima znakova optimizma, postoje i zabrinutosti, dodao je Griffin.

Čelnici obiju strana slažu se kako je “znatan napredak, posebno u Hodeidahu, nešto što bi željeli vidjeti prije idućeg kruga pregovora”, rekao je UN-ov izaslanik.

Okvir za pregovore

Na kraju mirovnih pregovora u Švedskoj, UN je objavio da će krajem januara biti održan idući krug, na kojem bi se raspravljalo o širem primirju u zemlji, okviru za političke pregovore i o prelaznoj vladi.

U jemenskom sukobu šiitski pobunjenici, koje podržava Iran, ratuju protiv međunarodno priznate Vlade Jemena, koja ima podršku arapske koalicije, na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Sukobi u Jemenu počeli su 2014. godine, kada su Husi zauzeli veći dio zemlje, a nasilje je eskaliralo 2015. godine, kada se Rijad, sa svojim sunitskim saveznicima, umiješao u rat.

Više od 10.000 ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni u ratu koji je doveo do teškog razaranja najsiromašnije zemlje arapskog svijeta.

Izvor: Agencije