Trump napustio sastanak o ‘izgradnji zida’

Već više od dvije sedmice oko 800.000 zaposlenika savezne vlade ne prima platu (EPA)
Već više od dvije sedmice oko 800.000 zaposlenika savezne vlade ne prima platu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump napustio je sastanak s kongresnim liderima, saopćio je lider manjine u Senatu Chuck Schumer, nakon što su demokrate rekle da neće odobriti finansiranja zida na granici s Meksikom, čime su razgovori o okončanju blokade federalne vlade opet u zastoju.

Schumer je rekao da je Trump pitao predsjedavajuću Zastupvničkog doma Nancy Pelosi da li će pristati na finansiranje zida na granici s Meksikom.

Kako je dodao, kada je ona odgovorila s “ne”, Trump je ustao i kazao: “Onda nemamo o čemu razgovarati.”

Nakon toga je otišao, rekao je Schumer, nazvavši Trumpov potez “veoma, veoma žalosnim”.

‘Doviđenja, nema drugog rješenja’

“Još jednom smo bili svjedoci hira jer nije mogao dobiti što je htio”, dodao je.

Predsjednik SAD-a je na Twitteru sastanak u Bijeloj kući opisao kao “potpuno gubljenje vremena” i da je, kada je Pelosi odbila izgradnju zida, “rekao doviđenja, nema drugog rješenja”.

“Upravo sam otišao sa sastanka s Chuckom i s Nancy, potpuni gubitak vremena”, objavio je američki predsjednik na Twitteru.

“Upitao sam što će se dogoditi za 30 dana ako brzo pokrenem stvari, hoćete li odobriti sigurnost granice, koja uključuje zid ili čeličnu prepreku?”, napisao je Trump.

“Nancy je rekla NE. Ja sam rekao zbogom, ništa drugo ne funkcionira!”

Devetnaestog dana djelomične blokade savezne vlade uzrokovane neslaganjem oko zida, kratki sastanak između Trumpa, čelnika demokrata u Senatu Chucka Schumera i predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi i drugih čelnika završen je bez znakova rješenja.

Nedugo nakon ovog u najmanju ruku neuobičajenog sukoba u krugu Bijele kuće, i potpredsjednik Mike Pence, koji je bio na tom sastanku, došao je pred novinare i rekao da se nada da će se “demokrati vratiti za pregovarački sto”.

Stotine hiljada radnika rade bez plate

Dan nakon govora u Ovalnom uredu u kojem je pokušao pridobiti Amerikance za svoj veliki sigurnosni projekat, pregovori su i dalje u slijepoj ulici.

Već više od dvije sedmice oko 800.000 zaposlenika savezne vlade ne prima platu.

Tako bi uskoro mogao pasti rekord u najdužem prekidu rada savezne vlade u hsitoriji, koji je iznosio 21 dan, između kraja 1995. i početka 1996. godine, u vrijeme predsjednika Billa Clintona.

Izvor: Agencije


Povezane

U televizijskom obraćanju naciji predsjednik Donald Trump izložio je američkim građanima svoje argumente u korist izgradnje zida na granici s Meksikom. Pozvao je demokrate u Kongresu da podrže finansiranje tog projekta i time okončaju blokadu rada dijela državnih institucija, koja traje gotovo tri sedmice.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO