Zastupnički dom usvojio zakone o budžetu uprkos Trumpovoj prijetnji

Nancy Pelosi, nova predsjednica Zastupničkog doma, rekla je da finansiranje zida neće biti moguće (Reuters)
Nancy Pelosi, nova predsjednica Zastupničkog doma, rekla je da finansiranje zida neće biti moguće (Reuters)

Novi saziv američkog Zastupničkog doma, koji sad kontroliraju demokrate, odobrio je prijedlog zakona kojim bi se okončala dvosedmična djelimična paraliza američke vlade, u kojem se ne navodi finansiranje zida na granici s Meksikom, na čemu je insistirao predsjednik Donald Trump.

Donji dom je u četvrtak, 13. dan od početka paralize, usvojio set od šest zakona o budžetu vlade za 2019. godinu i dodatni zakon o finansiranju Ministarstva za domovinsku sigurnost.

Međutim, zakoni vjerovatno neće stupiti na snagu, jer se očekuje da Senat, koji kontroliraju republikanci, blokira usvajanje, zbog prijetnji Bijele kuće da će uložiti veto.

Nakon sastanka Trumpa i dva kongresna lidera u srijedu, lider senatske većine Mitch McConnell rekao je da ovo tijelo neće pratiti zakonadavstvo demokrata, jer ga Trump neće potpisati.

Trump: Zid je previše važan

Međutim, nova predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi, nije htjela odstupiti od svog stava, rekavši da budžet za izgradnju zida neće biti odobren.

“Nećemo graditi zid. Zar iko sumnja u to?”, rekla je Pelosi novinarima.

Trump je u četvrtak rekao da “bez zida nema sigurnosti na granicima”.

Dan prije toga kazao je novinarima da paraliza može trajati “dugo vremena, ili se može brzo ukinuti”, dodavši da je zid “previše važan da odustane od njega”.

Također je rekao da će čekati “koliko god treba” da dobije 5,6 milijardi dolara, koliko traži za izgradnju zida.

Međutim, kako objavljuju američki mediji, citirajući izvore upoznate s razgovorima, Trump je u jednom momentu kazao demokratima da će “izgledati blesavo” ako se povuče.

Očekuje se da se razgovori o budžetu nastave u petak.

Stav Trumpa je da je zid ključan u borbi protiv iregularne imigracije.

Pelosi: Zid je nemoralan, neefikasan i skup

Demokrate se ne slažu, a Pelosi zid naziva nemoralnim, neefikasnim i skupim.

Trump je nekoliko puta ponovio tokom svoje predsjedničke kampanje da će Meksiko platiti zid, ali ova država to odbija.

Set zakona predviđa i privremeno finansiranje Ministarstva za domovinsku sigurnost do 8. februara sa 1,3 milijardu dolara za sigurnost na granicama, što je mnogo manje od iznosa koji Trump traži za zid.

Također uključuje odvojene mjere za finansiranje ministarstava za poljoprivredu, unutrašnje poslove, stanovanje i urbani razvoj.

Zakoni koje je usvojio Zastupnički dom stavljaju Trumpa i njegove saveznike u tešku poziciju.

Ako odbiju zakone o finansiranju ministarstava koja nisu povezana s granicama, republikanci mogu biti optuženi da blokiraju ove institucije i približno 800.000 radnika u tim sektorima.

Mogu li radnici radtiti bez plate?

Više od polovina njih sada radi bez plate.

Ranije je Kongres odobravao plate za te radnike, ali sada to nije slučaj, zbog čega je Američki savez vladinih uposlenika najavio tužbu, rekavši da je zahtjev da radnici rade bez plate “nehuman”.

Prošle sedmice su vladini uposlenici tužili američki vladu zbog zahtjeva da radnici moraju raditi bez plate tokom paralize.

Muzej Smithsonian i Nacionalni zoološki vrt u Washingtonu u srijedu su zatvoreni zbog paralize. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO