Trump prijeti: Upotrijebit ću izvanredne ovlasti da izgradim zid

Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi i lider manjine u Senatu Chuck Schumer tokom obraćanja novinarima (Reuters)
Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi i lider manjine u Senatu Chuck Schumer tokom obraćanja novinarima (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak kako bi mogao upotrijebiti izvanredne ovlasti kako bi izgradio zid na granici sa Meksikom bez odobrenja Kongresa, prenosi Hina.

Sukob između Trumpa i demokrata u Kongresu oko financiranja projekta doveo je do dvotjedne blokade Vlade.

Trump naglašava kako neće podržati zakon kojim bi se u potpunosti financirala vlada dok ne dobije novac za izgradnju zida.

Upitan je li razmišljao o proglašenju izvanrednog stanja u državi kako bi izgradio zid, Trump je rekao: “Da, jesam. Mi to možemo. Ja nisam uspio. Možda uspijem … Ali možemo proglasiti izvanredno stanje i izgraditi ga vrlo brzo”.

Schumer: Trump govorio o blokadi mjesecima pa i godinama 

Ustav Sjedinjenih Država dodjeljuje Kongresu moć u vezi financiranja savezne Vlade, stoga Trumpu prijete zakonski izazovi ako pokuša zaobići Kongres u vezi financiranja zida.

Opovrgnuo je takve navode na novinskom brifingu u Bijeloj Kući.

“Možemo proglasiti izvanredno stanje zbog sigurnosti naše zemlje, naravno”, rekao je Trump.

Upitan je li uvođenje izvanrednog stanja prijetnja demokratima rekao je: “Nikada nikome ne bih prijetio, ali da, ja to mogu učiniti”.

Ranije u petak nakon susreta između američkog predsjednika Donalda Trumpa i lidera Kongresa, vođa manjine u Senatu Chuck Schumer je za novinare kazao kako je predsjednik izjavio kako će držati dijelove Vlade zatvorene na “vrlo dug vremenski period, više mjeseci ili čak godina”.

Komentari su uslijedili nakon pokušaja političara na prevaziđu blokadu nastalu između Trumpovih zahtjeva za izgradnjom zida na granici s Meksikom i poziva demokrata za alternativne mjere sigurnosti.

Ključni dijelovi američke Vlade su zatvoreni 22. prosinca prošle godine nakon što je lider SAD-a odbio odustati od zahtjeva za izdvajanje pet milijardi dolara za zid na južnoj državnoj granici, a kojem se Demokratska stranka protivi.

Sastanci za vikend

Obraćajući se medijima nakon sastanka, Trump je imao drugačiji stav jer je nazvao razgovore “produktivnima” te kako vjeruje da su lideri “prešli velik put”.

Lider većine Senata Mitch McConnell u petak je rekao da će se dužnosnici administracije i angažiranih u Kongresu susresti ovog vikenda kako bi pokušali doći do dogovora kako bi se Trumpu preporučilo ponovno aktiviranje Vlade.

Uoči sastanka u petak, glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders kazala je novinarima kako Trump “neće odstupiti” od zahtjeva za financiranje zida.

Djelomična financijska blokada paralizira rad 25 posto savezne administracije, a neka od njih ključna su ministarstva, pri čemu za oko 800 tisuća vladinih službenika nisu osigurane plaće.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nova predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi obećala je da će biti protivteža predsjedniku Trumpu i da će deblokirati finansiranje vlade SAD-a. Ona je i dalje prva i jedina žena na toj poziciji, a predsjedavat će novim sazivom Kongresa SAD-a, koji je najraznovrsniji u historiji te zemlje.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO