Nijemci ljuti: Prijeti im nedostatak gotovine

bankomat
Verdi je već organizirao štrajk upozorenja sa pet posto zaposlenih (Reuters)

Nijemci bi mogli ostati bez gotovine ako se ostvari prijetnja sindikata Verdi o generalnom štrajku 12.000 radnika zaposlenih u kompanijama za transport i dostavu novca za bankomate.

Ujedinjeni sindikat zaposlenih u sektoru usluga Verdi već je organizirao štrajk upozorenja s pet posto zaposlenih, zbog čega su u pojedinim gradovima Njemačke bankomati 2. siječnja ostali prazni, prenosi Tanjug.

Sindikat zahtijeva povećanje plaća za 1,50 eura po satu, odnosno za blizu 250 eura mjesečno, i traži izjednačavanje zarada zaposlenih u istočnoj i zapadnoj Njemačkoj, prenosi informativni portal Quartz.

Iako su mogli nesmetano plaćati karticama, nedostatak gotovine naljutio je Nijemce, koji su poznati po tome da više vole “cash” nego “plastiku”.

Dostavljači na istoku plaćeni manje

Desetljećima nakon ponovnog ujedinjenja 1990. godine, radnici u nekadašnjoj istočnoj Njemačkoj i dalje zaostaju za svojim zapadnim kolegama u ekonomskom smislu u nekim kategorijama, piše portal i kao primjer navodi da oni rade više sati, a manje su plaćeni.

Prema podacima sindikata Verdi, bruto mjesečne plaće radnika za dostavu novca i vozača na zapadu iznose između 2.200 do 2.900 eura, u odnosu na 1.800 do 2.400 eura na istoku zemlje.

Gotovinski način plaćanja je najpopularniji u Njemačkoj, iako ta navika polako slabi i u ovoj zemlji koja je nakon Prvog svjetskog rata bila razorena trinaestbrojčanom hiperinflacijom, dodaje se u tekstu.

Blizu 74 posto transakcija u Njemačkoj u 2017. godini obavljeno je korištenjem kovanica i papirnatih novčanica, što je pad u usporedbi s blizu 79 postotaka tri godine ranije, prema studiji Bundesbanka.

Gotovina se koristi za podmirivanje 96 posto manjih plaćanja, odnosno za podmirenje računa u iznosu do pet eura.

To Njemačku čini unosnim tržištem za kompanije koje se bave transportom, dostavom i osiguranjem fizičkog novca.

Zbog oslanjanja na “cash”, Nijemce će najavljeni štrajk posebno pogoditi.

Nijemci na čelu liste po iznosu gotovine u ‘džepu’

Za sada, djelomična obustava rada tijekom štrajka upozorenja nije imala veće posljedice, dodaje Quartz.

Sindikat će produžiti obustavu rada ako pregovori ne budu uspješni, naveo je u priopćenju glavni Verdijev pregovarač Arno Peukes.

Portal je tekst ilustrirao grafikonom o prosječnom iznosu gotovine u novčanicima državljana 19 članica eurozone, pozivajući se na podatke Europske središnje banke.

Nijemci se nalaze na čelu te liste s prosjekom od 103 eura u “cashu” u novčanicima, a u stopu ih prate Luksemburžani sa 102 eura.

Slijede Austrijanci sa 89 eura, Ciprani sa 81 eurom, Grci sa 80 eura te Irci i Talijani sa po 69 eura.

Na začelju su Francuzi, koji u prosjeku u novčanicima nose 32 eura u gotovini, te Portugalci s iznosom od 29 eura.

Izvor: Agencije