Japan ubrzava pregovore o mirovnom sporazumu s Rusijom

Shinzo Abe kaže da on i Vladimir Putin ne žele prenijeti pitanje spornih otoka na narednu generaciju (EPA)
Shinzo Abe kaže da on i Vladimir Putin ne žele prenijeti pitanje spornih otoka na narednu generaciju (EPA)

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je da namerava da se, tokom predstojeće posete Rusiji, založi za ubrzanje japansko-ruskih pregovora o mirovnom sporazumu, čije je potpisivanje decenijama ometeno teritorijalnim sporom.

Abe, koji je izrazio želju da postigne sporazum, sastaće se s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kasnije ovog meseca radi razgovora u cilju okončanja spora zbog grupe ostrva nad kojima su sovjetske trupe uspostavile kontrolu u poslednjim danima Drugog svetskog rata, prenosi Reuters.

“Posetiću Rusiju kasnije ovog meseca i nameravam da ubrzam pregovore u cilju postizanja mirovnog sporazuma”, rekao je Abe na svojoj prvoj konferenciji za novinare ove godine, održanoj u zapadnom gradu Ise, istakavši da više od 70 godina nije postignut “apsolutno nikakav napredak” po tom pitanju.

Pregovori na osnovu saopćenja iz 1956.

Japanski premijer je napomenuo da, iako nema garancija da će sporazum biti postignut, dve zemlje u protekle dve godine “kao nikada ranije” sarađuju u pogledu pitanja koja se tiču ostrva, kao i na ekonomskom planu.

Reč je o ostrvima koja su u Japanu poznata kao Severne teritorije, a u Rusiji kao Južni Kurili.

Putin je u septembru, na konferenciji u Vladivostoku na kojoj je učestvovao i Abe, sugerisao da bi mirovni sporazum mogao biti potpisan do kraja godine “bez ikakvih preduslova”.

Abe je kasnije taj predlog odbacio, ponovivši stav Japana da prvo mora biti rešeno pitanje suvereniteta.

Japanski premijer je, nakon što se s Putinom ponovo sastao u novembru u Singapuru, novinarima rekao da su se dva lidera saglasila da ubrzaju pregovore na osnovu zajedničkog saopštenja iz 1956. u kojem se Moskva slaže da kontrolu nad dva manja ostrva prenese na Japan po zaključenju mirovnog sporazuma.

Putin bi mogao biti otvoren za sporazum

“Ni jedan ni drugi ne želimo da se ovo pitanje prenese na narednu generaciju”, rekao je Abe.

Putin bi sada mogao biti otvoren za sporazum, očekujući da će bolje bilateralne veze delovati kao protivteža Kini i privući više japanskih investicija i tehnologije, ocenjuju neki eksperti.

Drugi, pak, sumnjaju da Putin zaista želi bilo kakav sporazum, delimično zbog toga što se većina ruske javnosti protivi vraćanju bilo kog ostrva Japanu, zaključuje britanska agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO